Захарова Валентина Петрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Захарова Валентина Петрівна
Народилася 21 квітня 1939(1939-04-21) (85 років)
Київ
Місце проживання Київ
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність науковиця
Alma mater Київський медичний інститут
Галузь лікар-патологоанатом
Заклад Національний інститут серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова НАМН України
Посада завідувачка відділу патології з патологічною анатомією
Науковий ступінь доктор медичних наук
Нагороди Державна премія України в галузі науки і техніки

Захарова Валентина Петрівна (нар. 21 квітня 1939(19390421), Київ) — лікар-патологоанатом, доктор медичних наук, заслужений лікар України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Завідувачка відділу патології з патологічною анатомією Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова НАМН України, головний науковий співробітник цього інституту.

Біографія і наукова діяльність[ред. | ред. код]

У 1963 році закінчила Київський медичний інститут. Після закінчення працювала лікарем. Від 1965 працює в Національному інституті серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова НАМН України. Від 1986 — завідувачкою лабораторії патологічної морфології. У 1993 році захистила докторську дисертацію.

Основні напрямки наукових досліджень Валентини Петрівни: роль міграції лімфоцитів у формуванні імунної відповіді; мікроциркуляторне русло у синдромі коарктації аорти; судинний генезис міксом серця; судинні й респіраторні механізми у патогенезі легеневої гіпертензії при вадах серця; етіопатогенетична структура набутих вад серця та аневризм аорти.

Основні наукові праці[ред. | ред. код]

  • Studies of the Immunologically Specific Retention of Antigen-activated Limphoid Cells in Antigen-containing Lympha Nodes // Folia Biologica. 1975. Vol. 25 (співавт.);
  • Коарктация аорты: реакция гемокапилляров на изменения артериального давления // Арх. патологии. 1991. № 2 (співавт.);
  • Об этиологии приобретенных пороков сердца в Украине (морфологическое исследование) // УКЖ. 1995. № 3 (співавт.);
  • Опухоли сердца. К., 2005;
  • The role of arterial hypertension in morphogenesis of aortic dissection and aneurysma formation // Hypertension. Berlin, 2008 (співавт.).

Відзнаки[ред. | ред. код]

У 2006 році за монографію «Опухоли сердца (проблемы диагностики и хирургического лечения)» нагороджена премією НАН України імені М. М. Амосова[1].
У 2017 році за участь у спільній роботі «Хірургічне лікування патології грудної аорти» нагороджена Державною премією України в галузі науки і техніки[2].

Цікавий факт[ред. | ред. код]

Валентину Петрівну згадує у своїй книзі «Книга про щастя та нещастя. Книга перша» Микола Амосов[3]:

Валя (Валентина Петрівна Захарова, наш патологоанатом, молода жінка, всі ми її дуже любимо, хоча радощів вона нам ніколи не приносить) доповіла результати розтину. Хворий, який помер у середу на столі, загинув від того, що в гирло лівої коронарної артерії потрапила нитка.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Національна академія наук України. Премія імені М. М. Амосова. Архів оригіналу за 17 червня 2019. Процитовано 17 червня 2019.
  2. Державна премія України в галузі науки і техніки!. Архів оригіналу за 17 червня 2019. Процитовано 17 червня 2019.
  3. Микола Амосов. Книга про щастя та нещастя. Книга перша. Щоденник. Субота, 28 лютого. Архів оригіналу за 17 червня 2019. Процитовано 17 червня 2019.