За мільйон миль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
За мільйон миль
A Million Miles Away
Жанри Драма, біографічний
Режисер Алехандра Маркес Абела
Продюсер Mark Ciardid
Сценаристи Маркес Абела, Беттіна Гілуа, Ернан Хіменес
На основі Хосе Ернандес. «Досягнення до зірок: надихаюча історія фермера-мігранта, який став астронавтом»
У головних
ролях
Майкл Пенья і Ґаррет Діллагант
Оператор Даріела Людлов
Композитор Camilo Larad
Кінокомпанія Amazon Studios
Дистриб'ютор Prime Video
Тривалість 121 хв.
Мова англійська
Країна Мексика Мексика, США США
Рік 2023
Дата виходу 08.09.2023
IMDb ID 21940010

За мільйон миль (англ. A Million Miles Away) — фільм мексиканської режисерки Алехандри Маркес Абели, знятий за мемуарами Хосе Ернандеса «Досягнення до зірок: надихаюча історія фермера-мігранта, який став астронавтом»[1], вперше представлений 08 вересня 2023 року[2].

Сюжет

[ред. | ред. код]

Наприкінці 1960-х років родина Ернандес приїздить з Мексики до США у пошуках кращої долі. Вони займаються важкою працею, через що діти змушені пропускати заняття у школі. Вчителька Хосе Ернандеса приходить до його батьків та в розмові з ними висловлює занепокоєння станом навчання. Наприкінці зустрічі Хосе повідомляє, що виконав домашнє завдання, яке було напередодні, і передає вчительці малюнок космічної ракети із написом бажання бути астронавтом.

Задля освіти Хосе, батько припиняє виплати за будинок і втрачає його, проте син отримує гідну освіту та починає працювати інженером в одній з провідних компаній космічної галузі. Та це не є виконанням його мрії. Протягом декількох років Хосе подає заявки на участь у програмі НАСА, але отримує відмови.

Минає час. У своїй роботі він досягає успіхів. Згодом одружується на Аделі, менеджерки з продажу автомобілів. У подружжя народжується п'ятеро дітей. Проте Хосе не полишає думки про космос. У серйозній розмові з дружиною він заручаться її підтримкою та продовжує наполегливо працювати над здобуттям навичок, необхідних для відбору у космічне агентство. Дізнавшись, що одним з найважливіших критеріїв є володіння російською мовою, Хосе, у складі делегації Міністерства енергетики США із закупівлі урану для американських атомних електростанцій, їде до Росії.

Під час подання чергової, дванадцятої заяви, дружина переконує його не направляти заяву поштою, а надати її особисто. Хосе приїздить до НАСА, подає заяву з переконливою особистою промовою та зрештою отримує позитивну відповідь.

Але це є тільки початком важких тренувань і випробувань, з якими Хосе,  вправляється завдяки своїй наполегливості.

І врешті решт — політ на космічному кораблі «Діскавері», екіпаж якого, за підсумками, провів тринадцять днів на орбіті, виконуючи наукову роботу.

Сприйняття

[ред. | ред. код]

За відгуком видання «The Guardian», «За мільйон миль» «…це історія, яка виходить за межі Землі, але має достатньо серця, щоб її триматися»[3].

За публікацією видання «The Seattle Times», фільм «є захопливою картиною, сповненою піднесення»[4].

Номінації

[ред. | ред. код]

У 2024 році фільм представлений до нагороди у номінації «Найкращий сімейний фільм» (телебачення)[5].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. León, Concepción de (14 вересня 2023). ‘A Million Miles Away’ Review: From the Fields to Outer Space. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 8 січня 2024.
  2. За мільйон миль (укр.), процитовано 8 січня 2024
  3. Horton, Adrian (15 вересня 2023). A Million Miles Away review – charming space biopic tells an inspiring story. The Guardian (брит.). ISSN 0261-3077. Процитовано 8 січня 2024.
  4. ‘A Million Miles Away’ review: Michael Peña stuns as a farmworker-turned-astronaut. The Seattle Times (амер.). 14 вересня 2023. Процитовано 8 січня 2024.
  5. Family Film and TV Awards (амер.). Процитовано 8 січня 2024.