За пеленою часу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
За пеленою часу
англ. The Shadow Out of Time
Жанр наукова фантастика
Автор Говард Лавкрафт
Мова британська англійська
Опубліковано червень 1936
Країна  США

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«За пеленою часу» (англ. The Shadow Out of Time) — фантастична повість американського письменника Говарда Лавкрафта. Написаний між листопадом 1934 та лютим 1935, вперше виданий в червні 1936 в журналі «Astounding Stories».

Сюжет оповідає про професора Міскатонікського університету, Натаніеля Пізлі, який на кілька років був перенесений в тіло істоти, яка жила на Землі задовго до появи людей, тоді як ця істота зайняла тіло професора з метою вивчення людей у цьому часі. Після повернення у своє тіло через кілька років, Пізлі нічого не пам'ятає, та згодом у снах пригадує своє життя в чужому тілі й віднаходить докази реальності тих подій.

Історія написання[ред. | ред. код]

За написання «За пеленою часу» Говард Лавкрафт взявся восени 1934 року, коли вже рік не писав нових творів. Основа сюжету існувала ще в 1930 р., виникнувши з дискусії Лавкрафта з Кларком Ештоном Смітом з приводу правдоподібності історій про подорожі в часі. Написання повісті почалося наприкінці 1934 року. В листопаді Лавкрафт оголосив: «Я туманно і алегорично виклав цю історію на 16-и сторінках, але вийшла нісенітниця. Рідка і непереконлива, де кульмінаційне одкровення було ніяк не виправдане мішаниною образів, які передували йому». В грудні автор сказав, що друга версія його не влаштовує і остаточний варіант створив близько лютого 1935 року.

Дослідник творчості Говарда Лавкрафта С. Т. Джоші вважає, що в «За пеленою часу» було три джерела натхнення: «The Shadowy Thing» Х. Б. Дрейка, роман Анрі Біро «Lazarus» (1925), який Лавкрафт прочитав в 1928 р., і фільм «Площа Берклі» (Berkeley Square) (1933). Лавкрафт також прочитав роман «Машина часу» Герберта Веллса в 1925 р., але мало переніс з нього у свій твір. Інколи помилково вважається, що величезні проміжки часу, охоплені повістю, — результат впливу «Останніх і перших людей» Олафа Степлдона (1930), однак Лавкрафт прочитав цей роман пізніше, не раніше серпня 1935 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Натаніель Пізлі в підземеллі Великої Раси

Натаніель Вінгейт Пізлі, професор Міскатонікського університету, 14 травня 1908 під час лекції з політекономії раптово втрачає свідомість. У лікарні в нього виявляють форму амнезії, настільки серйозну, що вона впливає навіть на мовні і рухові навички. З часом Пізлі повторно навчається керувати своїм тілом і починає проявляти вражаючі розумові здібності, які далеко перевершують нормальні людські. Він стає знаменитістю серед психіатрів і преси, як через повторне формування особистості, так і подорожі до Аравії та Гімалаїв. Його дружина, відчуваючи, що щось відбувається не так, подає на розлучення, і лише один з його трьох дітей продовжує підтримувати з батьком стосунки. Наступні п'ять років Пізлі проводить у бібліотеках по всьому світу, читаючи книги з найрізноманітніших галузей знань, а також в експедиціях у різні країни. 27 вересня 1913 він раптово повертається до свого попереднього стану: отямившись після нової непритомності, він вважає, що все ще читає лекцію з політекономії в 1908 р.

З того моменту на Пізлі обрушуються химерні сновидіння. Йому здається, що його розум поміщений в тіло істоти, схожої на десятифутовий зморшкуватий конус, в той час, як розум цієї істоти займає його власне тіло. Ці створіння звалися «Великою Расою» за те, що їм одним був відомий секрет переміщення в часі. Вони могли обмінюватися розумами з практично будь-якою формою життя у Всесвіті з минулого, теперішнього або майбутнього. Свого часу Велика Раса мала колонію на Землі в Австралії 150 млн років тому; раніше вони займали тіла іншої раси, але залишили їх через наближення неминучого катаклізму; пізніше Велика Раса покинула тіла істот у формі конуса через напад Літаючих поліпів і вселилася в тіла істот, які житимуть на Землі після людей. Вони зібрали величезну бібліотеку, що складається зі звітів полонених розумів з усього Всесвіту, і сам Пізлі написав для архівів Великої Раси звіт про власний час.

Пізлі вірить, що його сни про Велику Расу — лише плід прочитаного під час «амнезії»; але потім австралійський дослідник, знайшовши в журналах деякі статті Пізлі про його сни, повідомляє йому в листі, що недавно були виявлені древні руїни, надзвичайно схожі на його описи міста Великої Раси. Пізлі супроводжує цього дослідника, Роберта Б. Ф. Маккензі, в експедиції у Велику піщану пустелю — і з жахом виявляє, що у того, що він вважав снами, цілком могло бути реальне джерело. Одного разу вночі він іде з табору і блукає по підземних коридорах міста Великої Раси, причому зустрінуті місця видаються йому знайомими. Він знає, що єдиний спосіб підтвердити, чи були його сни просто снами або ж реальністю, — відшукати той звіт, що він написав для архіву Великої Раси. Після виснажливого спуску Пізлі потрапляє в потрібне місце, знаходить відповідний запис і відкриває його. На потемнілих сторінках він бачить текст, написаний англійською мовою його ж почерком.

Але оскільки Пізлі втрачає цей доказ під час підйому на поверхню, він як і раніше, стверджує: «є підстави сподіватися, що пережите мною було повністю або частково галюцинацією».

Адаптації[ред. | ред. код]

  • «Dark Adventure Radio Theatre: The Shadow Out of Time» (2008) — радіоп'єса від товариства H. P. Lovecraft Historical Society та Dark Adventure Radio Theatre.
  • «The Shadow From the Abyss» — комікс Ларрі Тодда в складі Skull Comics #5 (Last Gasp, 1972).
  • Твір було адаптовано Меттом Гоартом в книзі «Graphic Classics: H.P. Lovecraft, Graphic Classics, Volume 4», він входив у перше (2002) і друге (2007) видання.
  • «The Shadow Out of Time» (2013) — графічний роман Яна Кулбарда (I.N.J. Culbard).
  • Протагоніст відеогри Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth (2005) бачить представників Великої Раси у фіналі гри і дізнається про обмін тілами з одним з них.
  • «H. P. Lovecraft's The Shadow Out of Time» (2012) — фанатський короткометражний фільм[1].

Див. також[ред. | ред. код]

  • «Тінь з космосу» — повість Говарда Лавкрафта, дописана Огюстом Дерлетом, що має подібний сюжет.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. bluworm (30 березня 2012), H P Lovecraft's The Shadow Out of Time, архів оригіналу за 9 травня 2015, процитовано 21 липня 2018

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Лавкрафт Говард Філіпс. Повне зібрання прозових творів у 3 томах. Т. 3. Переклад з англійської: Владислава Носенка. Київ: Вид. Жупанського, 2018. — 456 с.