Збаразький Петро Владиславович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро Збаразький
Народився невідомо
Помер 1612
Країна  Річ Посполита
Національність українець
Титул князь
Конфесія православ'я, лютеранство, католицтво
Рід Збаразькі
Батько Владислав Збаразький
Мати Софія Пшилуська
У шлюбі з Єва Вишневецька
Герб
Герб

Петро Збаразький (*д/н —1612) — представник українського магнатського і князівського роду. Відомий також як Петро Корибутович-Збаразький.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Збаразьких гербу Корибут. Третій син князя Владислава Збаразького та Софії Пшилуської. Про дату народження відсутні достеменні відомості. Був охрещений православним. Здобув домашню освіту, про навчання у вищих закладах немає даних. Доволі рано втратив батька — 1581 року. У молодому віці перейшов у лютеранство.

1583 року віддав у річну оренду місто Новий Збараж разом із волостю й усіма данинами та повинностями місцевих бояр. У 1585 році отримав частину володінь стрийка Стефана Андрійовича Збаразького. У 1589 році після руйнування Нового Збаража татарами, замок в Ожигівцях надав статус Нового Збаража.

У 1592 році відбувся поділ дідичевих володінь з братами Стефаном і Костянтином, за яким Петро отримав більшість Волочиської волості включно із замком і містом. Восени того ж року разом з кузеном Янушем Збаразьким відсудив у Варвари Козинської (дружини померлого стрийка Юрія Збаразького) та її другого чоловіка Андрія Фірлея права на опіку над кузинами Гальшкою і Катериною, головним чином їх маєтностями.

У 1593 році оженився з Євою, онукою Костянтина Костянтиновича Вишневецького. Отримав від неї значний посаг. У шлюбі дітей не мав. У 1594 році віддає в оренду на 3 роки половину Нового Збаража (Ожигівців) з селами Миколаю Вонсовичу та жиду Єфраїму за 9100 злотих

Десь у 1595 році під впливом єзуїта Каспера Нагая разом з дружиною перейшов у католицтво. Попри це підтримував православні церкви, насамперед надавав кошти Києво-Печерські лаврі.

17 листопада 1595 року оформлено купчу на половину замку у м. Волочище на горе Замчисько. Навколо замку розбудував містечко (нині називається Підволочиськ).

Є повідомлення, щодо смерті Петра Владиславовича Збаразького у 1603 або 1604 році. Втім виявлено достеменні відомості, за якими його було поховано у 1612 році в Києво-Печерській лаврі.

Джерела[ред. | ред. код]