Збірна Казахстану з сокки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казахстан
Емблема Казахстан
Асоціація "Асоціація соккеру Казахстану"
Код ФІФА KAZ
Домашня
Виїзна
Запасна

Збірна Казахстану з сокки — чоловіча збірна, яка представляє Казахстан на міжнародних турнірах з сокки. Збірна Казахстану є чемпіоном світу та дворазовим чемпіоном Європи, що робить її однією з найуспішніших команд з сокки у світі.

Чемпіонат світу 2022 (Будапешт)[ред. | ред. код]

На чемпіонаті світу з сокки у 2022 році збірна Казахстану впевнено пройшла груповий етап та вийшла у плей-оф. У чвертьфіналі суперником була Мексика, яку казахська збірна перемогла з рахунком – 2:1. Півфінал закінчився перемогою над збірною Польщі з рахунком – 3:0.

У драматичному фіналі чемпіоном світу стала збірна Бразилії, здобувши перемогу з рахунком 3:0 лише на останніх хвилинах матчу. Вирішальний гол був забитий бразильцями на заключній хвилині основного часу, а потім вони забили ще двічі у порожні ворота, скориставшись тим, що казахи замінили воротаря на польового гравця[1][2].

Чемпіонат Європи 2023 (Кишинів)[ред. | ред. код]

На дебютному чемпіонаті Європи з сокки збірна Казахстану сенсаційно здобула золоті медалі. У ході турніру вони зіграли внічию з Хорватією (0:0), яку пізніше в плей-оф обіграли (3:2). Також було здобуто перемоги над Францією (2:1) та Угорщиною (4:1).

У фіналі казахи зустрілися зі збірною Румунії. Основний час закінчився у нічию – 3:3, а в серії булітів перемогу святкувала збірна Казахстану – 2:1[3][4].

Чемпіонат світу 2023 (Ессен)[ред. | ред. код]

На чемпіонаті світу, що проходив в Німеччині збірна Казахстану теж стала золотим призером. На груповій стадії команда з Казахстану обіграла Лівію (3:1), зіграла в нічию з Єгиптом (1:1), поступилася збірній Україні (2:6) та посіла третє місце у групі.

В плей-оф збірна Казахстану спочатку обіграла збірні Молдови (3:1) та Кіпру (2:1), а потім хоч і тричі зіграла у нічию, але кожного разу була сильнішою за своїх суперників у серії булітів: США (1:1, по булітам – 2:1), Мексики (2:2, по булітам – 5:4) і в фіналі проти України (2:2, по булітам – 2:1)[5][6].

Чемпіонат Європи 2024 (Кишинів)[ред. | ред. код]

На Євро-2024 збірна Казахстана успішно захистила свій чемпіонський титул. На груповій стадії вона здобула чотири перемоги: Італія (3:0), Бельгія (9:2), Кипр (5:1) та Оман (3:2).

У 1/8 финалу пройшла іспанців, в чвертьфіналі в серії булітів здолала німецьку збірну, а в півфіналі знову переграла Оман.

У фіналі суперником стала збірна Хорватії, яка теж не змогла вистояти проти результативних атак Казахстану (3:0)[7].

Досягнення[ред. | ред. код]

Чемпіонат світу:

1 Чемпіон: (1): 2023
2 Віце-чемпіон: (1): 2022

Чемпіонат Європи:

1 Чемпіон: (2): 2023, 2024

Примітки[ред. | ред. код]