Зельтен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зельтен
Походження  Італія

Зельтен — десерт із сухофруктів (кедрових горіхів, волоських горіхів, мигдалю) і цукатів, характерних для регіону Трентіно-Альто-Адідже.

Опис[ред. | ред. код]

Назва, можливо, походить від німецького терміну selten (рідко), спрямованого на вказівку на особливу подію його приготування, яка здебільшого відбувається під час Різдвяного періоду[1]. Фактично, спочатку зельтен з'явився як зимовий десерт, період, коли в ньому було більше шансів знайти сухофрукти, а потім став справжнім символом типової випічки Трентіно.

Рецепт також був відомий у 1700-х роках, коли він уже згадувався в кулінарних трактатах, але він також включений в рукопис, доступний у муніципальній бібліотеці Роверето, який описує приготування чельтено[2].

Хоча різноманітність інгредієнтів відрізняється від регіону до регіону, все ж можна розпізнати основне тісто, спільне для кожної якості zelten, що складається з борошна, яєць, масла, цукру та дріжджів. Сухофрукти, якими найчастіше користуються, натомість складаються з волоських горіхів, сушеного інжиру, мигдалю, кедрових горіхів і родзинки[3].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Ricetta e storia dello Zelten Trentino.
  2. Zelten o celteno.
  3. Ricetta Zelten o Celteno trentino.

Див. також[ред. | ред. код]

Інші проекти[ред. | ред. код]