Зерноїд мальований

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зерноїд мальований
Самець мальованого зерноїда
Самець мальованого зерноїда
Самиця мальованого зерноїда Спів мальованого зерноїда
Самиця мальованого зерноїда
Спів мальованого зерноїда
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Саякові (Thraupidae)
Рід: Зерноїд (Sporophila)
Вид: Зерноїд мальований
Sporophila caerulescens
(Vieillot, 1823)
Ареал виду      Проживання впродовж року     Зимування     Гніздування
Ареал виду      Проживання впродовж року     Зимування     Гніздування
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Pyrrhula caerulescens
Посилання
Вікісховище: Sporophila caerulescens
Віківиди: Sporophila caerulescens
EOL: 916001
ITIS: 563077
МСОП: 22723451
NCBI: 256689

Зерноїд мальований[2] (Sporophila caerulescens) — вид горобцеподібних птахів родини саякових (Thraupidae). Мешкає в Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Самець мальованого зерноїда
Самиця мальованого зерноїда

Довжина птаха становить 11 см, вага 7,4-12,5 г. Виду притаманний статевий диморфізм. У самців голова темно-сіра, тім'я чорнувате, верхня частина тіла сіра, спина іноді з коричнюватим відтінком (особливо у молодих самців), на крилах іноді бувають білі плями. Горло зверху чорне, окаймлене широкими білими "вусами", знизу біле, відкремлене від грудей широким темним "комірцем". Нижня частина тіла білувата. Лапи сірі, дзьоб у самців світло-сірий, у самиць зверху чорнуватий, знизу жовтувато-оливковий. Самиці мають коричнювате забарвлення, живіт у них білуватий, крила темно-коричневі зі світлими краями.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

  • S. c. caerulescens (Vieillot, 1823) — від східної Болівії і південної Бразилії до центральної Аргентини (на південь до Неукена і Ріо-Негро);
  • S. c. hellmayri Wolters, 1939 — східна Бразилія (Баїя);
  • S. c. yungae Gyldenstolpe, 1941 — центральна Болівія.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Мальовані зерноїди гніздяться в Болівії, Бразилії, Аргентині, Парагваї і Уругваї. Взимку південні популяції мігрують на північ до Амазонії, досягаючи східного Перу та південно-східної Колумбії. Бродячі птахи спостерігалися на Фолклендських островах. Мальовані зерноїди живуть у вологих чагарникових заростях, на луках, пасовищах, в саванах і пампі, в садах і на полях. Зустрічаються на висоті до 2100 м над рівнем моря. Живляться переважно насінням. Приєднуються до змішаних згай птахів. Сезон розмноження на півдні Бразилії триває з грудня по травень, південні популяції, імовірно, розмножуються протягом всього року. Гніздо чашоподібне, робиться з корінців і павутиння, має діаметр 6,7 см і висоту 4,8 см, розміщується в чагарниках або на дереві, на висоті від 0,5 до 6 м над землею. В кладці 2-3 яйця, інкубаційний період триває 13 днів, насиджує лише самиця. За пташенятами логлядають і самиці, і самці. Вони покидають гніздо через 12-15 днів після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Sporophila caerulescens. Архів оригіналу за 22 лютого 2022. Процитовано 22 лютого 2022.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2021). Tanagers and allies. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 29 квітня 2014. Процитовано 22 лютого 2022.

Посилання[ред. | ред. код]