Зловживання димедролом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зловживання димедролом — використання димедролу (дифенгідраміну), антигістамінного препарату з центральною холінолітичною дією, в рекреаційних цілях. При прийомі великих доз даний лікарський засіб викликає делірій, токсикомани входять в цей психопатологічний стан щоб отримати незвичайні переживання, змінити психічний стан, звільнитися від душевної порожнечі і нудьги, іноді для досягнення ейфорії. Частіше за інших речовини цієї групи, на зразок циклодола, піпольфена або димедролу використовується підлітками, так як для них це єдині доступні засоби для зміни свідомості і відходу від проблем[1].

Гостра інтоксикація. Клінічна картина[ред. | ред. код]

Клінічні прояви димедролового делірію схожі з циклодоловими[2]. Попередня інтоксикації обстановка («сет і сетинґ») зазвичай визначає те, який афективний (емоційний) фон буде при сп'янінні (від страху до ейфорії), а також сутність зорових галюцинацій[2]. Зорові галюцинації калейдоскопічні, характерна швидка зміна картин і епізодів[2]. За несприятливої попередньої обстановки, наприклад сутичками і бійками з іншими людьми, в видіннях переважають картини битв і побоїщ[2]. Токсикомани в цьому випадку бачать людей, що загрожують їм вбивством[2].

На піку делірію критичність[ru] до галюцинацій пропадає, токсикоман стає небезпечним для себе і оточуючих[2].

У разі поєднання високих доз алкоголю і димедролу розлади сприйняття і афективні порушення стають ще більш вираженими і важкими[2]. Так як димедрол добре розчиняється в спирті, 5-10 таблеток полегшують всмоктування препарату і прискорюють розвиток делірію[3].

Найчастіше підлітки вживають димедрол разом з алкоголем для досягнення стану «оглушення[ru]», за словами А. С. Тіганова[ru] «однією з форм ейфорії»[1].

Атропін викликає подібні психічні розлади, дімедроловий і атропіновий делирії досить схожі.

Наслідки зловживання антигістамінними препаратами куди серйозніше, ніж, наприклад, транквілізаторами[4]. Антигістамінні препарати і димедрол зокрема можуть при тривалому зловживанні привести до психоорганічного синдрому і серйозно пошкодити розум і пам'ять[4].

Посилення дії алкоголю[ред. | ред. код]

При невеликих дозах (0,1-0,15 г або 2-3 таблетки) димедрол підсилює алкогольне сп'яніння[2]. При такому способі вживання він може сприяти швидкій «відключці» з подальшим глибоким сном[3].

Важке передозування ліків[ред. | ред. код]

При передозуванні димедролу або інших ліків групи антигістамінних препаратів виникають психози, які характеризуються галюцинаторно-божевільною симптоматикою, психомоторним збудженням[ru] і затьмаренням свідомості[1].

Використання опійними наркоманами[ред. | ред. код]

Димедрол також використовують опійні наркомани, які вживають хімічно оброблені препарати опіуму. Димедрол вони додають до опіатів (в тому числі до героїну) для продовження періоду ейфорії.

Див. також[ред. | ред. код]

  • зловживання циклодолом

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в А. С. Тиганов[ru], А. В. Снежневский, Д. Д. Орловская и др. {{{Заголовок}}}. — Т. 2. — ISBN 5-225-04394-1.
  2. а б в г д е ж и {{{Заголовок}}}. — ISBN 978-5-9704-0887-2.
  3. а б Шайдукова Л. К. {{{Заголовок}}}. — ISBN 978-5-94981-091-0.
  4. а б Дунаевский В. В., Стяжкин В. Д. {{{Заголовок}}}. — ISBN 5-225-01334-1.