Знак 1-го Запорізького пішого полку ім. Т. Г. Шевченка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Знак 1-го Запорізького пішого полку ім. Т. Г. Шевченка
Країна Українська Народна Республіка
Тип знак
Вручається: військовим
Статус не вручається
Нагородження
Засновано: лютий 1918-го
Нагороджено: бл. 300
Нагороджені:
Черговість

Зна́к 1-го Запорі́зького пі́шого по́лку ім. Т. Г. Шевче́нка — відзнака, яка вручалась військовослужбовцям 1-ї «Синьожупанної дивізії».

Історія виникнення[ред. | ред. код]

Німецький документ із кутовим штампом та печаткою 1-ї Української дивізії, на якій розміщено знак 1-го Запорізького полку. ім. Т. Г. Шевченка
Сотник 25-го Синього куреня 3-ї Залізної дивізії Семен Іващенко із полковим знаком синьожупанників, 1920

Створення знака пов'язують із діяльністю Союзу визволення України в таборі для військовополонених російської армії у місті Раштаті другої половини 1916 року. Де 21 січня 1917 року сформований 1-й Запорізький полк імені Тараса Шевченка, відбув на Волинь в кількості 27 осіб. Завдання якого пов'язані із допоміжними функціями, а також пропагандою серед українського населення.

Вже до травня 1917 року кількість осіб загону становила 300 осіб.

Після підписання Берестейського миру між країнами Четвертного союзу і Центральною Радою з особового складу пішого полку формується 1-а Українська («Синьожупанна») дивізія, вояки якої і носили подібну відзнаку.

Кількість і місце виготовлення знаків невідомі. Перші джерельні відомості щодо знака є на фотографіях українських військовиків від лютого 1918 року.

Відомо, що цю відзнаку використовували ветерани полку та дивізії у період своєї служби в Армії УНР.

Опис[ред. | ред. код]

Знак має форму трикутного геральдичного щита з вигнутими краями. По периметру виступає золотий бортик. У центрі зображений золотий лев, який спинається на скелю, а над левом напис «1. Зап. П. Т. Ш.», що розшифровується як «1. Запорізький піший полк Тараса Шевченка».

Аналогічний знак використовувався згодом також на дивізійній та полкових печатках.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

До 2010-х років відомі лише копії, виконані львівським майстром Степаном Пахолком у 1990-х роках. За його свідченнями, відтворення знака базувалося на колись збереженому екземплярі музею Олеського замку. Наразі відомий один оригінальний знак, який зберігається у приватного колекціонера М. Селезньова в Києві.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Рудиченко А. И., Тинченко Я. Ю. Награды и знаки национальных армий и правительств. Украина. Белоруссия. Литва. Учредительные документы. Изготовление. Практика награждений. Типы и разновидности. — Киев : Логос, 2011. — 438 с. — 750 прим. — ISBN 978-966-171-365-8. (рос.)
  • Круковський О. Фалеристичні сліди Синьої та Сірої Дивізії // Знак. — 2001. — Ч. 23. — С. 10.