Знищення українських пам'ятників Росією

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У цій статті наведено список пам'ятників України, знищених Росією після повномашстабного вторгнення в Україну в 2022 році.

  • В Новоайдарі на Луганщині зруйнований пам’ятний знак полеглим захисникам Україн в Новоайдарському районі. [1] Пам’ятний знак воїнам АТО встановили у травні 2017-го.
  • Пам’ятник генерал-майору ЗСУ Олександру Радієвському у Сєвєродонецьку. [1] Це був пам’ятник командиру військової частини з Кривого Рогу, який звільняв місто від загарбників 2-й армійський корпус (РФ) влітку 2014-го. Олександр Радієвський загинув під час боїв біля Лисичанська 23 липня 2014. Монумент встановили до першої річниці загибелі військового.
  • У міському парку Старобільська знищений пам’ятник воїнам АТО, загиблим за незалежність України.[1]
  • В центрі Нижньосірогозької громади — смт Нижні Сірогози 23 вересня знесли пам’ятник учасникам АТО, загиблим за незалежність України після 2014 року. Пам’ятник учасникам Антитерористичної операції в Нижніх Сірогозах урочисто відкрили 16 жовтня 2018 року. З ініціативою про відкриття пам'ятного знака виступили члени громадської організації “Учасники антитерористичної операції Нижньосірогозького району”.[2]
  • У Шевченковому на Харківщині зруйнували пам'ятник воїнам АТО захисникам України[3]
  • Меморіал пам’яті військовослужбовцям-маріупольцям, які загинули в російсько-українській війні у Маріуполі. 3-го серпня пресслужба Маріупольської міськради повідомила: окупанти знищують у захопленому приморському місті меморіал пам’яті військовослужбовцям-маріупольцям, які загинули в російсько-українській війні. [1]
  • Російські загарбники знесли в Мангуші пам’ятник Гетьману Сагайдачному[4]
  • Пам'ятник на честь Василя Сліпака у 2016 році було встановлено військовими і волонтерами поблизу смт Миронівський у Бахмутському районі на Донеччині. Зруйнований рашиськими загарбниками.[5]
  • Окупанти знесли пам’ятник Тарасу Шевченку у центрі Мелітополя (Запорізька область). Загарбники зробили це вночі, аби уникнути спротиву населення.[6]
  • У тимчасово захопленому російськими загарбниками Херсоні знищили меморіал «Слава Україні».[7]
  • Росіяни демонтували в Енергодарі пам’ятний знак "Герої нашого часу" [8]
  • Окупанти знесли у Маріуполі меморіал жертвам Голодомору [9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Війна із загиблими. На Донбасі росіяни та їхні пособники руйнують пам’ятники бійцям АТО-ООС (ФОТО). Вільне радіо. 11 серпня 2022. Процитовано 17 лютого 2023.
  2. В окупованих Нижніх Сірогозах сьогодні знесли пам’ятник учасникам АТО. Нижні Сірогози.City (укр.). Процитовано 17 лютого 2023.
  3. Колаборанти у Шевченковому на Харківщині хочуть знести пам'ятник героям АТО.
  4. Російські загарбники знесли в Мангуші пам’ятник Гетьману Сагайдачному, - Андрющенко. LB.ua. Процитовано 17 лютого 2023.
  5. Окупанти на Донеччині зруйнували пам'ятник оперному співаку Василю Сліпаку, який загинув у бою за Донбас. hromadske.ua (укр.). 10 липня 2022. Процитовано 17 лютого 2023.
  6. Рашисти знесли пам'ятник Шевченку в Мелітополі (ФОТО) | Inshe.tv. inshe.tv (укр.). 14 січня 2023. Процитовано 17 лютого 2023.
  7. В окупованому Херсоні військові рф знищили меморіал «Слава Україні». www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 17 лютого 2023.
  8. Росіяни демонтували в Енергодарі пам’ятний знак "Герої нашого часу", – Орлов (фото). LB.ua. Процитовано 17 лютого 2023.
  9. Окупанти знесли у Маріуполі меморіал жертвам Голодомору (відео). Петр и Мазепа (рос.). Процитовано 17 лютого 2023.