Знущання Ахілла над мертвим Гектором, гідрія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Знущання Ахілла над тілом мертвого Гектора »
чорнофігурний вазопис
укр. Знущання Ахілла над тілом мертвого Гектора
Творець: невідомий кераміст
Час створення: 510-і рр до н. е., 6 століття до н. е.
Розміри: 49,0 см висота гідрії
Матеріал: кераміка, теракота
Зберігається: Санкт-Петербург, Росія
Музей: Ермітаж

Знущання Ахілла над тілом мертвого Гектора, гідрія  — керамічна ваза зі сценою з опису Троянської війни, котру зберігає музей Ермітаж.

Опис твору[ред. | ред. код]

До добре збережених керамічних виробів Стародавньої Греції належить гідрія зі збірок Ермітажу. Гідрія — (грец. Υδρία), також Кальпіда (лат. Kalpis) — давньогрецька посудина з трьома ручками, дві з яких менші за третю, приставлені горизонтально з обох сторін корпусу посудини і служили для того, аби притримувати посудину під час перенесення на голові. Третя, довга ручка, прикріплена вертикально до шийки гідрії, допомагала нахиляти посудину, виливаючи з неї воду.

Ермітажна гідрія вирізнялась від решти тим, що мала художньо вартісний розпис. Останній — сцена з опису Троянської війни, коли закінчився двобій між Гектором та Ахіллом. Перебуваючи у захваті від перемоги, Ахілл наважився знущатися вже над мертвим тілом ворога і, прив'язавши труп Гектора до колісниці, прилюдно таскав його по-під фортечними мурами міста Трої, рідного для троянця[1] .

Вазописець добре відтворив швидкі рухи Ахілла, що нестримно волав насолодитися перемогою і уславити себе як героя війни. За припущеннями, сцена знущання Ахіллаа над мертвим Гектором перенесена невідомим вазописцем з якоїсь картини або монументального твору[1] . Грецьких вазописців мало турбувала та обставина, що опуклі боки ваз не надають добрих умов для зручного відтворення сцен. Звідси погано розглянути голови персонажів або деталі з одної точки зору. Вазу потрібно тримати в руках і повертати, що неможливо в умовах музейного збереження вартісних експонатів. Незручність опуклого бока примусила вазописця скоротити сам малюнок, тому на боці гідрії відтворено лише задні частини запряжених у колісницю коней[1]. Вазописець не упорався і з зображенням у відведеному йому місці, тому рука Гектора та нога Ахілла вийшли за межу і перебили декоративну рамку. Водночас митець намагався проробити деталі, використавши додатково до чорної білу і бурякову фарби. Не забуті і реалістичні деталі, серед котрих заплющені очі мертвого Гектора та його відкритий рот[1]

В музейних збірках світу існує декілька ваз з відтворенням цього сюжету. Заслуговує уваги ваза з динамічним малюнком, де переможець Ахілл жене коней і тягне тіло мертвого Гектора навколо стін Трої, наче продовження історії на ермітажній вазі.

Провенас[ред. | ред. код]

Зберігалась у колекції антиквара Пиццаті, 1834 року перейшла до музейних збірок Ермітажу[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Архівована копія. Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 5 лютого 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]