Зубов Максим Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зубов Максим Олександрович
Загальна інформація
Народження 1990(1990)
Бєлгородська область
Військова служба
Роки служби 2013—2016
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Десантні війська
Формування
Війни / битви

Макси́м Олександрови́ч Зу́бов (* 1990) — український військовик; учасник російсько-української війни. Призер Ігор Нескорених-2023.

З життєпису[ред. | ред. код]

Народився 1980 року в Росії, у Бєлгородській області. Проживав у місті Шостка. З дитинства мріяв про десантні війська, після закінчення університету відмовився від аспірантури. 2013 року пішов служити в ЗСУ за контрактом до 95-ї бригади.

Початок війни зустрів під Кримом, у Чонгарі Херсонської області. Потім воював на Донеччині, зокрема в Краматорську й Слов'янську. В червні 2014 року зазнав поранення під час звільнення Слов'янська — в обидві ноги, травмовані стопи.[1] Це був штурм одного з блокпостів біля села Семенівка; військовиків колона була в оточенні. Потрапив у Київський військовий госпіталь. Проходив реабілітацію у Польщі. Після двох курсів реабілітації та лікування через рік повернувся у стрій.

Однак здоров'я не дозволяло Максимові повернутися на фронт, його перевели до навчального центру. Готував поповнення для Десантно-штурмових військ як інструктор. 2016 року вирішив повернутися до навчання та, звільнившись зі служби, закінчив Києво-Могилянську академію — за спеціальністю «публічне управління та адміністрування». 2019 року влаштувався до держслужби та встиг попрацювати в кількох міністерствах. У Мінрегіоні, зокрема, займався створенням безбар'єрного простору. Згодом в Мінветеранів його основним напрямком стала меморіальна робота — вшанування пам'яті загиблих захисників і захисниць.

На Іграх Нескорених-2023 в протистоянні за «золото» збірна України виграла у збірної Польщі — Володимир Товкис, Максим Зубов і Вадим Мазніченко оформили перемогу з рахунком 6:0, що й принесло їм чемпіонство.

За сина переживала мама Ольга Петрівна.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]