Зустрічальність виду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зустрічальність виду (англ. frequency of species) — частка субквадратів, на яких вид зустрінутий в межах пробної площадки (часто виражається у відсотках). Визначення З. в.- один з найдешевших і найоб'єктивніших способів характеристики ролі виду у фітоценозі. Розрізняють З. в. абсолютну (відношення числа майданчиків, де зареєстрований вид, до загального числа майданчиків) і відносну (абсолютна З. в. віднесена до суми зустрічальностей всіх видів фітоценозу). Показник З. в. зручний в силу його суворій кількісності, що дозволяє легко визначати його дисперсію і помилку, а також зіставляти зустрічальності одного виду в різних угрупованнях або різних видів в одному співтоваристві засобами дисперсійного аналізу та інших статистичних методів.

Література[ред. | ред. код]

  • Василевич В. И. Количественные методы изучения растительности // Итоги науки и техники. Ботаника. — М.: ВИНИТИ, 1972. — Т. 1. — С. 7-83.
  • Полевая геоботаника. / Под ред. А. А. Корчагина, Е. М. Лавренко и В. М. Понятовской. М.; Л.: Изд-во АН СССР, 1964. — Т. 3. — С. 204–299.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Індекс зустрічаємості // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. — Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. — С. 102.