Зіновать руська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зіновать руська
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Рід: Зіновать (Chamaecytisus)
Вид:
Зіновать руська (C. ruthenicus)
Біноміальна назва
Chamaecytisus ruthenicus
(Fisch. ex Woł.) Klásk., 1958
Синоніми

Cytisus ruthenicus Wol.

Зінова́ть ру́ська (Chamaecytisus ruthenicus) — отруйна багаторічна рослина родини бобових. Медоносна, лікарська, декоративна й фітомеліоративна культура.

Опис[ред. | ред. код]

Квітки

Напівчагарник 60–180 см заввишки з прямостоячими, прутоподібними, малооблистненими пагонами. Стебло у верхній частині вкрите прилеглими короткими сіруватими волосками, внизу голе. Листки чергові, черешкові, трійчасті, невеликі. Листочки (4–5 мм завширшки) довгасто-оберненояйцеподібні, зісподу сріблясто-сірі від більш-менш густого шовковистого запушення. Листочки цілокраї, на коротких черешках.

Квітки неправильні, пазушні, зібрані по 2–5 в багатоквіткові колосоподібні суцвіття. Квітконіжки при основі з круглястими приквітками. Оцвітина подвійна. Чашечка трубчаста, зрослолиста, вкрита прилеглими шовковистими волосками, з двома верхніми і трьома нижніми зубчиками. Віночок метеликового типу, роздільнопелюстковий, золотисто-жовтий. Пелюстки 23–28 мм завдовжки. Човник звичайно тупий. Тичинки (десять) зрослися тичинковими нитками в трубочку. Маточка одна, стовпчик один, шилоподібний, на верхівці загнутий всередину. Приймочка головчаста, зав'язь верхня.

Плід — лінійний, притиснутоволосистий біб.

Поширення[ред. | ред. код]

Зіновать руська розповсюджена по всій Україні, а також у Азербайджані, Білорусi, Грузії, Казахстанi, Молдові, Польщі, і Росії (в Азії і в Європі).

Росте зіновать руська у хвойних і мішаних лісах, на галявинах, лісосіках. Світлолюбна рослина. Цвіте у травні — липні.

Близький вид[ред. | ред. код]

За морфологічними ознаками зіновать руська подібна до зіноваті Цінгера (Chamaecytisus zingeri (Nenjuk.) Klaskova syn. Cytisus ruthenicus var. zingeri Litv.) Цей вид відрізняється від зіноваті руської сланкими або висхідними гілками з колючками, дрібнішими пелюстками (4б-23 мм) і майже голою чашечкою. Росте в соснових лісах, на пісках (А1-2), на Поліссі та в Лісостепу. Цвіте у червні — липні. Світлолюбна рослина.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Рідкісний зникаючий вид денних метеликів — Рокитникова жовтянка (Colias myrmidone), представники котрого живляться листками зіноваті руської.

Обидва види — посередні пізньовесняні медоноси, що дають підтримуючий взяток. Бджоли збирають з них нектар і пилок. У районах масового поширення мають практичне значення для бджільництва.

У народній медицині листки і плоди зіноваті руської використовують як в'яжучий засіб.

3іновать руська отруйна рослина, містить алкалоїд цитизин (до 0,7 %). Отруйні в неї як надземні, так і підземні частини, при висушуванні токсичність не втрачається.

Нею отруюються велика рогата худоба, свині й кури при відсутності інших доброякісних кормових рослин.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]