Йон Касіан Суручану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йон Касіан Суручану
Народився 19 грудня 1851(1851-12-19)
Вадул-луй-Воде, Муніципалітет Кишинеу, Молдова
Помер 19 листопада 1897(1897-11-19) (45 років)
Кишинів, Бессарабська губернія, Російська імперія
Діяльність історик, археолог

Йон Касіан Суручану (19 грудня 1851 — 18 листопада 1897) — бессарабський археолог, колекціонер, засновник кишинівського Музею старожитностей Понту Скіфського.

Дворянського роду, здобув освіту в Кишиневі, Одесі та Ніжинському ліцеї князя О.Безбородько.

З юності його приваблювали давні лапідарні пам'ятки — надгробні й пам'ятні написи на кам'яних плитах грецького і римського періодів. Заради їх докладного вивчення він досконало вивчає стародавні мови, знайомиться з науковою літературою. Згодом проводить розкопки в знаменитих Ольвії й Тирі, використовуючи новаторську методику. Результати роботи Суручана знаходять своє відображення в численних повідомленнях і статтях.

Музей старожитностей[ред. | ред. код]

Експозиція музею відкрилась 1887 року в окремому будинку у центрі Кишинева. Предмети розташувалися в окремих кімнатах першого і другого поверху, а більшість з них — в трьох кімнатах крила будівлі. В одній з кімнат знаходилися акуратно розподілені по вітринах і шафках стародавні монети — числом близько 10 000 одиниць. Деякі з них були дуже рідкісні — наприклад, в колекції була наявна близько сотні монет татарсько-генуезького міста Кафа, в той час, як в провідних музеях Європи відомі були тільки одиниці. Інші рідкісні предмети, як розписні давньогрецькі амфори, прикраси з дорогоцінних металів і каменів, предмети озброєння, розташовувалися в інших кімнатах. Однак основна частина колекції концентрувалася в крилі будівлі й у дворі, де знаходилися численні масивні кам'яні плити з написами[1].

Після передчасної смерті Суручану в Кишиневі не знайшлося нікого, хто б зробив опис музею. Відомо лише, що загальна кількість налічувала 90443 експонати[2].

З часом предмети колекції розтеклися по приватних колекціях і музеях. В археологічних фондах Херсонського обласного краєзнавчого музею зберігається унікальна колекція лапідарних пам'яток з Музею старожитностей Понту Скіфського в Кишиневі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Первый молдавский археолог. Архів оригіналу за 18 серпня 2018. Процитовано 23 квітня 2018.
  2. АНТИЧНА КОЛЕКЦІЯ І. К. СУРУЧАНА В АРХЕОЛОГІЧНИХ ФОНДАХ ХЕРСОНСЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 квітня 2018. Процитовано 23 квітня 2018.