Кавателлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кавателлі
Походження  Італія
Сухі капунті, різновид кавателлі з Апулії

Кавателлі (італ. Cavatelli, італійською: [kavaˈtɛlli];[1][2][3] буквально «маленькі виїмки» ) — це невеликі макаронні вироби, зроблені з манної крупи або іншого борошняного тіста, [4] які нагадують мініатюрні булочки для хот -догів, [5] зазвичай готуються з часником і брокколі або брокколі рабе, або просто з томатним соусом. Існує варіант з додаванням сира рикота. [5] Ще один варіант з морепродуктами дуже популярний в приморських містах і селах.

Таріль з кавателлі

Регіональні назви та сорти[ред. | ред. код]

Існує багато різновидів і місцевих назв кавателлі, включаючи orecchie di prete (вуха священика). [6] В Апулії кілька сортів кавателлі мають специфічні назви, включно з pizzicarieddi.[6] Особливий сорт кавателлі характерний для області Теджано в Кампанії, де їх називають parmatieddi (або palmatielli ). Parmatieddi більші за cavatelli та мають плоску форму. Їх отримують розкачуванням тіста трьома пальцями однієї руки, а не одним пальцем, як це робиться для звичайної кавателлі. Parmatieddi зазвичай подають як першу страву у Вербну неділю, тому що їхня форма, схожа на лист дерева, нагадує форму пальмових гілок, які натовп розсипав перед Ісусом, коли він входив до Єрусалиму.[6]

Дивіться також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. American Heritage Dictionary. Процитовано 29 травня 2019.
  2. "cavatelli" (US) and cavatelli. Oxford University Press. Архів оригіналу за 27 квітня 2021. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |dictionary= (довідка)
  3. Merriam-Webster. Процитовано 29 травня 2019.
  4. Cavatelli. marcellinaincucina.com. 27 жовтня 2020. Процитовано 7 червня 2021.
  5. а б Pasta Shapes. Cook's Thesaurus. Процитовано 29 липня 2011.
  6. а б в De Vita, Oretta Zanini (2009). Encyclopedia of Pasta. Berkeley: University of California Press. с. 73, 195.