Кава де оля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кава в горщику
Café de olla
Кава в глиняному горщику
Країна походження Мексика Мексика
Складники мелена кава, кориця
тростиновий цукор

Кава в горщику (ісп. Café de olla, /kafe de oʎa/ — «кава де оля») — кавовий напій, популярний у Мексиці.

Опис[ред. | ред. код]

Каву де оля традиційно варять в глиняному горщику, звідси її назва, з додаванням кориці і панели — нерафінованого брикетованого тростинного цукру, іноді також гвоздики, гіркого шоколаду, анісу, каєнського перцю та апельсинової або лимонної цедри.[1] Каву де оля подають у глиняних чашках особливої форми.

Напій особливо популярний у сільських районах центральної та південної частини Мексики, хоча його легко знайти також у великих містах. Жителі Мексики п'ють його цілий рік, але найчастіше взимку. Алкогольна версія (з лікером калуа або чимось подібним) називається карахільйо.

Історія[ред. | ред. код]

Кава привезли до Мексики з Африки в XVIII столітті через порт Веракрус. Вважається, що каве де оля почали варити під час Мексиканської революції (1910—1917), коли солдати революційної армії змішали каву з корицею і панелою. Пізніше до одержаного напою були додані інші спеції, такі як гвоздика, аніс і шоколад.

Іноді помилково стверджують, що кава де оля має доіспанске походження, і що вона існувала при дворі Монтесуми. Це неможливо, враховуючи, що каву привезли до Америки європейці.

Глиняний посуд та свинець[ред. | ред. код]

Мексиканські горщики з блискучою глазур'ю, що містить свинець

Глиняний посуд вважається необхідною частиною рецепта кави де оля, оскільки вважається, що глина певним чином впливає на смак кави. Глиняний посуд для кави де оля традиційний для центральної Мексики, і його можна знайти як на ринках, так і в супермаркетах.

Однак необхідно мати на увазі, що в деяких випадках цей посуд може становити загрозу здоров'ю. Це пов'язано з тим, що в традиційних мексиканських глазурах для кераміки нерідко міститься значна домішка свинцю[2]— шкідливого важкого металу. Починаючи з кінця 90-х років, як США так і Євросоюз заборонили ввезення мексиканської глиняного посуду через використання свинцевої глазурі[3] при виготовленні посуду, проте в самій Мексиці його виробництво як і раніше ніяк не відрегульоване (станом на 2020 рік).

Література[ред. | ред. код]

  • Fernández, Adela (1997). La tradicional cocina mexicana y sus mejores recetas. Panorama Editorial. ISBN 9683802036.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кава де оля [Архівовано 27 жовтня 2021 у Wayback Machine.] Енциклопедичний словник мексиканського кухарства (ісп.)
  2. Небезпека і користь приготування їжі в глиняних горщиках [Архівовано 25 вересня 2021 у Wayback Machine.] Cocina Delirante (ісп.)
  3. EU rechazó artesanías de Tonalá por exceso de plomo: autoridades. Milenio (9 de febrero de 2017). Архів оригіналу за 25 вересня 2021. Процитовано 25 вересня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]