Кавказький бранець (фільм, 1996)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кавказький бранець
рос. Кавказский пленник
Жанр воєнний фільм
Драма
Режисер Бодров Сергій Володимирович
Продюсер Сергій Бодров (старший)
Каролін Кавальєро
Борис Гіллер
Едуард Крапивський
Сценарист Сергій Бодров (старший)
Аріф Алієв
Борис Гіллер
У головних
ролях
Олег Меншиков
Сергій Бодров (молодший)
Оператор Лебешев Павло
Композитор Десятников Леонід
Кінокомпанія АТ «Караван» (Росія),
«БГ Продакшн» (Казахстан)
Дистриб'ютор Orion Pictures
Тривалість 99 хвилин
Мова російська
Країна Росія Росія
Дата виходу 1996
IMDb ID 0116754

«Кавказький бранець»  — художній фільм режисера Сергія Бодрова (старшого) за мотивами одноіменного оповідання Льва Толстого [1], спільне виробництво Росії та Казахстану. У 1997 році був номінований на премії «Оскар» та «Золотий глобус» у категорії «Кращий фільм іноземною мовою».

Сюжет[ред. | ред. код]

Події фільму відбуваються під час Першої російсько-чеченської війни. Група російських солдатів потрапляє в засідку повстанців у чеченських горах і двоє тих, хто вижив, потрапляють у полон до старого Абдул-Мурата, який хоче обміняти їх на свого сина, якого утримують в полоні росіяни. Двоє в’язнів справляються з ситуацією по-різному: загартований війною і цинічний прапорщик Саша (Олег Меншиков) намагається втекти, а молодий і наївний строковик рядовий Ваня Жилін (Сергій Бодров-молодший) намагається затоваришувати зі своїми викрадачами і закохується в доньку Абдул-Мурата, Діну.

Ваня зображений дуже вразливим і «цікавим» солдатом, оскільки він не вміє вбивати. У конкретній сцені Саша висловлює свою боротьбу і гнів на Ваню, щоб «повернутися і вбити чеченців». Відповідь Вані була дуже м'якою, тому що він хоче не вбивати людей, особливо після того, як закохався в Діну. Мати Вані з’являється до старости села, щоб поспівчувати йому за полоненого сина, щоб повернути Ваню. Його відповідь холодна, він відмовляється відпустити його.

Саша дуже успішний, впевнений в собі військовий. Спочатку він ставиться до Вані холодно, але згодом об’єднується, щоб створити втечу. Саша починає втечу, по дорозі вбиваючи двох людей. У цих сценах нам показують нечутливість Сашка до смерті. Після невдалої спроби втечі Саша бере провину за смерті на себе і його страчують.

Після того, як сина Абдул-Мурата вбивають під час спроби втечі, Абдул-Мурат у відповідь відправляється страчувати Ваню, але дізнається, що його звільнила Діна. Діна спочатку відмовилася його відпускати, але пообіцяла «поховати належним чином». За іронією долі, коли Діна піддається і відпускає його, Ваня не тікає. Це тому, що він намагається захистити Діну від її батька. Який хоче її покарати за те що вона відпустила Жиліна. Коли Абдул-Мурат виводить його з села, щоб стратити, він замість цього стріляє з рушниці в голову Вані та йде геть, залишаючи його. Ваня повертається до російських ліній і бачить ескадрилью гелікоптерів. Він намагається привернути їх увагу, але розуміє, що їх відправили знищити село, в якому вони з Сашком були ув’язнені. Фільм закінчується заключним монологом Вані.

Кінець фільму натякає на те, що війна — це нескінченна серія нещасливих подій, які є немилосердними для всіх учасників.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Актор Роль
Олег Меншиков Саша прапорщик Саша
Сергій Бодров (молодший) Іван Жилін (Ваня) рядовий Іван Жилін (Ваня)
Сусанна Мехралієва Діна Діна (донька Абдул-Мурата )
Джемал Сіхарулідзе Абдул-Мурат Абдул-Мурат (чеченець утримуючий бранців)
Олександр Бурєєв Хасан Хасан
Федотова Валентина мати Жиліна мати Жиліна
Жарков Олексій Маслов Маслов
Євдокія Вишнякова Медична сестра Медична сестра

Історія зйомок[ред. | ред. код]

Фільм знімався в Дагестані і Казахстані. Зокрема, зйомки проходили в селі Річа Агульського району, селі Марага Табасаранського району, а також у старій частині міста Дербент. Сцену відпочинку горців і приготування шашликів знімали біля Хучнінського водоспаду (Табасаранський район).

Нагороди[ред. | ред. код]

Саундтрек[ред. | ред. код]

Див також[ред. | ред. код]

  • «Кавказький бранець» — радянський фільм 1975 року, також знятий за однойменним оповіданням Льва Толстого. Є точнішою екранізацією.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://web.archive.org/web/20081223002104/http://www.imdb.com/title/tt0116754/ Архівовано грудень 23, 2008 на сайті Wayback Machine. Архівовано грудень 23, 2008 на сайті Wayback Machine. imdb.com movie data (англ.)]

Посилання[ред. | ред. код]