Каджіта Ханко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каджіта Ханко
яп. 梶田半古
Народився 23 липня 1870(1870-07-23)
Токіо, Японія
Помер 23 квітня 1917(1917-04-23) (46 років)
Поховання цвинтар Сомейd
Країна  Японія
Діяльність художник
Вчителі Nabeta Gyokueid
Відомі учні Seison Maedad, Togyu Okumurad і Kokei Kobayashid
У шлюбі з Usurai Kitadad

Каджіта Ханко (яп. 梶田半古, 23 липня 1870 — 23 квітня 1917) — художник та японський ксилограф, відомий своїми фронтиспісами (кучі-е[en]) для романів та літературних журналів. Справжнє ім'я — Джоджіро Каджіта.[1]

Народився у 1870 році в сім'ї відомого токійського майстра по металу. У віці одинадцяти років Ханко почав вивчати живопис школи Шіджьо[en] під керівництвом Ґьокуей Набети. Але навчання довелося припинити, коли Ханко захворів на очну інфекцію. Після одужання його наставником став Кенко Ішії, художник школи Нанґа[en].

У 1886 році він виконав замовлення для компанії Kiryu Kosho Gaisha. Того ж року почав використовувати ім'я Ханко і розробляв дереворити на військову тематику (сенсо-е), ілюстрації для періодичних видань та етюди рослин. У 1898 зайняв посаду проректора Школи мистецтва та ремесла у префектурі Тояма, але повернувся до Токіо менш ніж через рік і працював ілюстратором у Йоміурі Шімбун.

Найбільшу славу йому принесла робота над серією романів «Золотий демон» авторства Одзакі Койо[en].

У 1902 Ханко повернувся до викладання, ставкши директорам приватної школи Хоккокаї (або Б'яккокаї), яку у свій час відвідували Тоґью Окумура[en], Кокеї Кобаяші[en] та Сейсон Маеда[en].

Ханко Каджіта помер у віці 47 років від туберкульозу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kajita, Hanko. Ronin Gallery (англійською) .