Каекееке

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каекееке
гав. Ka'eke'eke
Класифікація ударний музичний інструмент
Винахідник(и) гавайці

Каекееке (гав. Ka'eke'eke) — гавайський ударний музичний інструмент.

Опис[ред. | ред. код]

Каекееке — це бамбукова трубка (з роду Schizostachyum), завдовжки від 30 см до одного метра, з одним відкритим кінцем. Інструмент тримають вертикально і відкритим кінцем ударяють по підлозі або спеціальному килимку (тапа), який захищає каекееке від зношування та забруднення.

Використання[ред. | ред. код]

Каекееке використовують як акомпанемент до народних пісень та для супроводу народного танцю хула. Під час виконання хули, музиканти сидять на підлозі з двома каекееке різної тональності. Інколи інструмент використовують самі танцюристи безпосередньо у танці. Різні тони, відповідно, виходять при різній довжині кожної трубки: f — при довжині 50 см; e — 53 см; d — 60 см; c — 66 см тощо.[1] mittlerweile etabliert:[2] Ефект гри на каекееке самі танцюристи називають «співаючий бамбук».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Entertainer and cultural leader Winona Beamer dies. [Архівовано 23 червня 2018 у Wayback Machine.] In: Hawaii Magazine. (englisch)
  2. Kalani N. Po'omaihealani: Nā Mea Ha'a Pa'ahana — Hula Instruments [Архівовано 4 лютого 2018 у Wayback Machine.], abgerufen am 2. November 2011 (englisch)

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]