Казас Ілля Азарійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казас Ілля Азарійович
Народився 23 лютого 1901(1901-02-23)
Сімферополь, Російська імперія
Помер 8 вересня 1973(1973-09-08) (72 роки)
Одеса, Українська РСР, СРСР
Поховання Другий християнський цвинтар
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність агроном
Галузь агрономія, захист рослин і виноградарство
Заклад Народний комісаріат землеробства СРСР
Науковий ступінь кандидат сільськогосподарських наук
Нагороди
медаль «За трудову доблесть»
Золота медаль ВДНГ срібна медаль ВДНГ бронзова медаль ВДНГ

Ілля Азарійович Казас (23 лютого 1901, Сімферополь — 8 вересня 1973, Одеса) — радянський агроном, спеціаліст у галузі виноградарства та захисту рослин.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1901 року в Сімферополі в караїмській сім'ї випускника Сімферопольської чоловічої казенної гімназії, присяжного повіреного Азарія Ілліча Казаса (1865 — ?). Онук кримського просвітителя, педагога та поета Іллі Ілліча Казаса. Мати — Ревекка Соломонівна Казас, сестра милосердя воєнного часу, за словами фольклориста А. К. Кончевського, у 1920-х — 1930-х роках вважалася одним з «видатних знавців та виконавців народної пісні» в Криму.

У 1920-х роках навчався у Кримському інституті спеціальних культур та Харківському сільськогосподарському інституті. У 1925 році закінчив Вищі курси захисту рослин Народного комісаріату землеробства Української РСР. Захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю сільськогосподарські науки. На 1945 — начальник відділу Держінспекції з насіннєвого контролю та карантину сільськогосподарських рослин Наркомзему СРСР. До 1947 року працював у Міністерстві сільського господарства СРСР. Засновник та перший директор з 1948 по 1973 рік Всесоюзної науково-дослідної протифілоксерної станції (ВНІФС) в Одесі. Один із організаторів Державної служби з карантину рослин Міністерства сільського господарства СРСР. Розробляв та впроваджував у виробництво комплексну систему карантинних заходів щодо захисту виноградників від філоксери. Керував ліквідацією вогнищ зараження виноградників в Україні, Криму, Молдавії, Краснодарському краї та Азербайджані. Виконував організаційну та пропагандистську роботу в Одеському відділенні Всесоюзного ентомологічного товариства.

Автор восьми винаходів та раціоналізаторських пропозицій. Опублікував 104 роботи з питань екології, динаміки поширення та ліквідації вогнищ філоксери, посадки саджанців винограду під гідробури.

Помер Одесі в 1973 році.

Особистий архів І. А. Казаса зберігається в об'єднаному фонді «Кримські караїми м. Одеси» Державного архіву Одеської області.