Казахстансько-польські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казахстансько-польські відносини
Польща
Польща
Казахстан
Казахстан
Посольство Казахстану у Польщі

Казахстансько-польські відносини (каз. Қазақстан-Польша қатынастары, пол. stosunki kazachsko-polskie) — історичні та поточні двосторонні відносини між Казахстаном і Польщею.

Казахстан має своє посольство у Варшаві, а Польща має своє посольство в Астані. Обидві держави — члени Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Історія[ред. | ред. код]

Казахстан і Польща мають спільні сторінки історії, які беруть свій початок від трагічних подій масової депортації етнічних поляків до колишньої Казахської Радянської Соціалістичної Республіки Радянського Союзу.[1]

Республіка Казахстан і Республіка Польща встановили офіційні дипломатичні відносини 1992 року.[2]

Польські президенти Квасневський і Качинський відвідували Казахстан у 1999[3] і 2007[4] році відповідно.

2016 року на Польсько-казахстанському економічному форумі президент Польщі Анджей Дуда прийняв президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.[5]

Політична співпраця[ред. | ред. код]

Казахстан залишається ключовим політичним партнером Польщі в регіоні Центральної Азії[6]. З погляду Польщі Казахстан відіграє важливу роль у підтриманні політичної стабільності в цій частині світу та є ініціатором багатьох корисних наднаціональних ініціатив[6].

Економічні відносини[ред. | ред. код]

2014 року товарообіг між двома державами перевищив 2,2 мільярда доларів.[7] У Казахстані працюють понад 200 польських приватних підприємств, які інвестували у свою діяльність у цій країні близько 130 мільйонів доларів США.[8]

Для налагодження комерційних зв'язків між фірмами зовнішньоторговельні відомства обох держав спільно заснували Польсько-Казахстанську міжурядову комісію з економічного співробітництва.[9]

Торгівля з Казахстаном відіграє істотну роль у польських продажах за кордоном, що робить цю країну одним із провідних економічних партнерів Польщі серед країн Центральної Азії[6].

Казахстан входить до першої десятки за обсягом польського експорту до країн Азії[6]. Серед імпортерів до Казахстану Польща входить до першої двадцятки, зазвичай посідаючи місце у другій двадцятці (6 місце серед країн ЄС)[6].

Транспортні зв'язки[ред. | ред. код]

З Варшави до Астани виконують авіарейси польські авіалінії LOT.

Дипломатичні відносини[ред. | ред. код]

Республіка Казахстан
Республіка Польща

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Iglicka, Krystyna (1998). Are They Fellow Countrymen or Not? The Migration of Ethnic Poles from Kazakhstan to Poland. The International Migration Review. 32 (Winter): 995—1014. JSTOR 2547669.
  2. Poland Foreign Policy. Polish Foreign Ministry.
  3. ПОЛЬСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ ПОЧИНАЄ ОФІЦІЙНУ ПОЇЗДКУ ДО КАЗАХСТАНУ. Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода. 29 жовтня 1999.
  4. .org.pl/en/russia-and-post-soviet-states/2570-22-august-2016-president-of-kazakhstan-visits-poland Президент Казахстану відвідує Польщу. csm.org.pl. Центр міжнародних відносин.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  5. Poland - Kazakhstan. Potential of cooperation is enormous. Polish Investment & Trade Agency. Архів оригіналу за 26 березня 2022. Процитовано 1 квітня 2023.
  6. а б в г д Kazachstan. Serwis Rzeczypospolitej Polskiej. Процитовано 7 січня 2022.
  7. Polish Ambassador to Kazakhstan Strongly Supports Silk Road Project. The Astana Times.
  8. Focus on Kazakhstan. Polish Investment & Trade Agency. Архів оригіналу за 27 березня 2019. Процитовано 1 квітня 2023.
  9. PAIiIZ and Kaznex signed a cooperation agreement. Polish Investment & Trade Agency.