Казахська державна художня галерея імені Т. Г. Шевченка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казахська державна художня галерея імені Т.Г. Шевченка
Тип художня галерея
Країна  Казахстан
Розташування Казахстан Казахстан Алмати мкр. Коктем 3, д.22/1.
Засновано 1899, відкрита у 1935 р.
Куратор з 1984 року - Державний музей Мистецтв ім. А.Кастєєва
Сайт art.nursat.kz/page.php

Каза́хська держа́вна худо́жня галере́я і́мені Т. Г. Шевче́нка — казахська державна художня галерея імені Тараса Шевченка в місті Алмати (Казахстан) заснована в 1935 році. Головними її завданнями було збір найкращих творів казахських художників і творів мистецтв пов'язаних з Казахстаном, організація творчих відряджень художників і митців теренами СРСР та Казахстану. У її зібраннях перебували предмети мистецтва, створені російськими та казахськими, а також іноземними художниками. Галерея носила ім'я видатного українського поета і художника Тараса Шевченка. Деякі джерела й досі зазначають, що раніше так називався Державний музей мистецтв Казахської РСР.[1]

У 1936 році музеї Москви та Ленінграда передали до галереї значну кількість творів живопису, графіки, скульптури і прикладного мистецтва. Найпершою експозицією стали художні твори Тараса Шевченка, мальовані ним в період заслання середини 19 століття. До кінця 50-х років фонди галереї налічували понад 5 тисяч експонатів, у тому числі картини, репродукції творів дореволюційних і радянських художників, казахських, західноєвропейських і східних майстрів мистецтв.

У 1970 році в Алмати було створено Музей народного прикладного мистецтва. Його колекція складалась із предметів народних промислів Казахстану, в тому числі — кращих зразків килимів виробів. У 1976 році музейні колекції об'єднали в один заклад — Державний музей мистецтв Казахської РСР[2]. Тоді ж вся експозиція переїхала до приміщення, у якому знаходиться й зараз.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 листопада 2020. Процитовано 8 квітня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. https://www.instagram.com/p/B9zb-PBHXPr/