Калиновський Олег Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Калиновський Олег Олександрович
Народження 21 лютого 1973(1973-02-21) (51 рік)
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Навчання Українська Академія мистецтв
Діяльність архітектор
Праця в містах Київ
Найважливіші споруди Храм Різдва Христового на Оболоні в м. Києві, Кафедральний Собор Воскресіння Христового в Києві, Храм Святої Трійці з культурно-просвітницьким центром на Троїцькій площі
Містобудівні проєкти Забудова житлового мікрорайону "Оазис" (3-А) на Оболоні в м.Києві, Оболонська набережна, Парк "Наталка" в Оболонському районі м. Києва
Членство Національна спілка архітекторів України
Нагороди
орден святого рівноапостольного князя Володимира III ступеня (УПЦ МП)
Сайт kalinovskii.wordpress.com

Олег Олександрович Калиновський (21 лютого 1973, Севастополь) — український архітектор.

У 1996 році закінчив архітектурний факультет української академії мистецтв. Працював у проєктному інституті «Київпроект», творчій майстерні «Вісак», творчій майстерні«Абріс».

Член Спілки архітекторів України з 2008 року.

Проєкти[ред. | ред. код]

Парк «Наталка»[ред. | ред. код]

Сучасний парк в Києві, охоплює протяжну територію вздовж берега Дніпра поруч з Оболонською набережною. З'явився в результаті реконструкції занедбаної прибережної території в 2017 році. Став широко відомий після висловлювання Віталія Кличка, який назвав «Наталку» зразком для всіх столичних парків: «Парк Наталка є золотим стандартом. Я вважаю, що це краще, ніж Центральний парк Нью-Йорка. Адже там немає такого дивного вигляду на Дніпро».[2] Після цього розгорнулася дискусія в урбаністичному[3] та архітектурному середовищі Про архітектурну якість цього ландшафтного твору. Одне з найбільш ємних думок, архітекторів-ландшафтників таке: "як для Києва, парк Наталка заслуговує оцінки п'ять з мінусом. Для світової практики-на трієчку. Але важливо зрозуміти: те, що подібна реконструкція відбулася, — це вже добре».[4].

Храм Різдва Христового[ред. | ред. код]

Невелика церква з цікавою архітектурою, споруджена в 2005-2007 роках разом з мікрорайоном «Оазис» як архітектурна домінанта на Оболонській набережній. Серед інших церков 2000-х років побудови її виділяють модерністські куполи з синього скла[5]. За словами краєзнавця м. Кальницького, виявився знаковим проєктом для жителів м. Києва та Оболоні[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дозвільні документи ДАБІ. Авторський нагляд Калиновський Олег Олександрович. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  2. Віталій Кличко. Кличко: Наше завдання - щоб в кожному районі Києва був парк європейського рівня. Архів оригіналу за 11 квітня 2020.
  3. Тома Балаева, Стефанія Юрченко. 5 урбаністичних проектів, які змінюють Київ і передмістя. БЖ Журнал великого міста. Архів оригіналу за 19 вересня 2020.
  4. Вероніка Луцька. Архітектори пояснюють, що не так з оновленим парком Наталка. "Хмарочос". Архів оригіналу за 11 квітня 2020.
  5. Лев Шевченко, исследователь архитектуры. Пять новых киевских храмов с интересной архитектурой. КИЕВ СТАТЬИ. UA.News. Архів оригіналу за 11 квітня 2020. Процитовано 5 травня 2020.
  6. Храми Різдва Христового в архітектурі України. Віртуальні виставки бібліотеки ім. В. Г. Заболотного. ДНАББ ім. В.Г. Заболотного.

Джерела[ред. | ред. код]