Калібрувальна таблиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Графічне зображення залежності об'єму рідини у горизонтальному циліндричному резервуарі від рівня його заповнення (калібрувальної функції резервуару)
Приклад графічного подання калібрувальної (градуювальної) характеристики резервуару[1]

Калібрувальна таблиця резервуару (англ. calibration table) — подана у формі таблиці математична функція V(h), що встановлює відношення між висотою h (незалежна змінна) та об'ємом V (залежна змінна). Часто ще називають градуювальною таблицею резервуару [2].

Використовується для точного розрахунку кількості рідин та сипких речовин у резервуарах різних форм, переважно для комерційного або технологічного обліку речовин (див. наприклад, резервуари нафтові).

Для розповсюджених форм резервуарів (наприклад вертикальних циліндричних) — можуть застосовуватися прості розрахункові моделі, як наприклад формула для розрахунку об'єму циліндра, проте на практиці для підвищення точності використовуються саме таблиці. По-перше — таблиці мають встановлені нормативи за точністю та кроком (наприклад 1 см за висотою), по-друге — саме табличне подання є стандартним для систем комерційного обліку. По-третє така форма є вдалою також з причини, що може легко містити особливості про складну геометрію резервуару/групи, або про наявність внутрішніх конструкцій, що впливають на місткість резервуару (дейдвуд).

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Zivenko, Oleksiy (2019). LPG ACCOUNTING SPECIFICITY DURING ITS STORAGE AND TRANSPORTATION. Measuring Equipment and Metrology (англ.). Т. 80, № 3. с. 21—27. doi:10.23939/istcmtm2019.03.021. ISSN 0368-6418. Процитовано 25 січня 2022.
  2. ДСТУ OIML R 71:2014 (OIML R 71:2008, IDT) Стаціонарні резервуари-сховища. Загальні вимоги. ДП "УкрНДНЦ", 2021 р.