Кам'яниця Коркесів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'яниця Коркесів
м. Львів, вулиця Руська, 14

Реконструйовано 1775– 1776

Тип споруди житловий
Кам'яниця Коркесів
Кам'яниця Коркесів

Кам'яниця Коркесів — житловий будинок на вулиці Руській, 14 у Львові. Занесений до Реєстру пам'яток архітектури і містобудування України національного значення від 1980 року з охоронним номером 355.

Історія[ред. | ред. код]

Історія кам'яниці розпочинається з XVI століття. Власниками будинку по вулиці Руській, 14 були представники багатої єврейської купецької родини Нахмановичів-Коркесів. Спочатку вона називалась кам‘яниця Жидівська. Пам’ятка архітектури місцевого значення від 1980 р. № 355. Ісаак Нахманович був жертводавцем на будівництво львівської синагоги "Золота роза". Згодом власниками будинку стали представники міщанського роду Коркесів. Будинок перебудували в 1775 році будівельники Я.Петровський і Мартін Левандовський. Було викладено цокольний поверх будинку тесаним камінням. У XIX столітті надбудовали верхній поверх кам'яниці. Для цього пожертвували горищем.

Опис кам'яниці[ред. | ред. код]

Кам'яниця Коркесів - це Чотириповерховий наріжний, двовіконний будинків з каменю, один з небагатьох, що збереглися у Львові з XVII століття.

Сьогодення[ред. | ред. код]

Наразі кам'яниця входить до Реєстру пам'яток архітектури національного значення (охоронний №355). Будинок житловий. В будинку у 2004 році відкрилась кав’ярня «Золотий дукат». Багатоквартирний будинок має подвійну адресу: вул. Руська, будинок 14 і вул. Івана Федорова, 20.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Володимир Вуйцик. Матеріали до історії кам'яниць вулиці Вірменської.- /Вісник інституту "Укрзахідпроектреставрація/. 2004, № 14, 157—158.
  • https://www.shukach.com/ru/node/59118