Кам'яниця Филиповичів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'яниця Филиповичів
м. Львів, вулиця Руська, 8
Нинішній власник Филипович

Початок будівництва 17 століття
Реконструйовано 1740 рік

Тип споруди житловий
Архітектурні стилі готика, ренесанс
Один з барельєфів кам'яниці

Кам'яниця Филиповичів — житловий будинок на вулиці Руська, 8 у Львові. Занесений до Реєстру пам'яток архітектури і містобудування України національного значення з охоронним номером 331. Кам'яниця зведена у XVII столітті у готичному стилі, реконструйована у пізньобароковому стилі.

Історія[ред. | ред. код]

Історія кам'яниці розпочинається з XVII століття. Тоді був зведений мурований будинок на готичних пивницях. Кам'яниця називалася Филипковичівською (Филиповичів) за іменем власника. У 1740 році виконана реконструкція. Про це зазначено у написі на контрфорсі. Фасад підсилили білокам'яними блоками, додали чотири барельєфи з мотивами про успіх у торгівлі. З XVIII століття будинок належав греку за походженням, члену Ставропігійського братства Георгію Коцію. У 1859 році власник Шмає Мінцелєс добудував одноповерховий флігель зі складськими приміщеннями за проєктом будівничого Йозефа Мюеля. У 1878 р. добудували кухню. У 1884 році кам`яницю придбав Юзеф Барщевський. У 1887 році замінили ґонтовий дах на вогнетривкий. Будівельні роботи у 1897 році провів будівничий Іґнатій Віняж. Тоді відгородили частину широкої брами-сіней для крамниці і влаштували сторожку. У 1905 році власник Генрик Оберфаґер облаштував туалети у західній чотириповерховій частині (архітектор Генрик Сальвер). Столярний майстер Євстахій Щуплакевич виготовив вітрину на замовлення Владислава Устинського, власника складу. У 1938 році проведена реставрація білокам'яних порталів на чільному фасаді. У 1989 році у приміщенні працювала редакція підпільної газети "Поступ" під редакцією Олександра Кривенка. У 1992 р. представники ТзОВ "Лев" у будинку влаштували крамниці, а ТзОВ "На Руській" — кафе "Корчма". Тоді ж установили металеві двері мистецької роботи.

Опис кам'яниці[ред. | ред. код]

Кам'яниця Филиповичів вирізняється білокам'яними барельєфами і порталами. Будинок чотириповерховий, мурований, на кам'яних фундаментах, отинькований. Складається з кам'яниці та двох флігелів, які прилягають до східного і західного мурів. Таким чином утворено невелике подвір'я. Структура тридільна, двотрактова типова середньовічна, має широку браму-проїзд. Фасад чотиривіконний, вікна з прямокутним обрамленням. Останній поверх прикрашений профільованим карнизом. У широкому арковому порталі влаштовані два входи — головний вхід до кам'яниці та вхід до крамниці. Фасад оздоблений барельєфами у прямокутних нішах. Завершується фасад карнизом із пояском дентикул та фризом, оздобленим рослинним орнаментом. Приміщення першого поверху з чільного боку перекриті хрестовими склепіннями, брама має пласке перекриття. Сходи дерев'яні, двомаршеві, з огородженням зі стовпців.

Сьогодення[ред. | ред. код]

Постановою Ради Міністрів УРСР №970 від 23.08.1963 р. кам'яниця включена до Національного реєстру пам'яток під охоронним №331. Будинок житловий. Також тут розміщені крамниці та кафе "Корчма".

Джерела[ред. | ред. код]