Кам'янський літературно-меморіальний музей О. С. Пушкіна та П. І. Чайковського

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'янський літературно-меморіальний музей О. С. Пушкіна та П. І. Чайковського
Країна  Україна
Засновано 1937

CMNS: Кам'янський літературно-меморіальний музей О. С. Пушкіна та П. І. Чайковського у Вікісховищі

Кам'янський літературно-меморіальний музей О. С. Пушкіна та П. І. Чайковського — музей у місті Кам'янка Кам'янського району Черкаської області України .

Історія[ред. | ред. код]

Попередні події[ред. | ред. код]

1787 року маєток Кам'янка було продано генерал-фельдмаршалу Г. О. Потьомкіну-Таврійському, який подарував його своїй племінниці Катерині Давидовій (після одруження, що оселилася в Кам'янці і почала облаштування тут маєтку)[1].

На початку 1820-х років тут оселився молодший син, що вийшов у відставку, учасник Вітчизняної війни 1812 року полковник Д. Л. Давидов, у 1820 році вступив до «Союзу благоденства». В результаті, Кам'янка стала одним із центрів руху декабристів[1], на початку 1820-х років тут виникла «Кам'янська управа» Південного товариства декабристів[2][3], учасниками якої були В. Л. Давидов, С. Г. Волконський, М. Ф. Орлов, І. Д. Якушкін та ін.

У 1820-х роках тут неодноразово зупинявся О. С. Пушкін[2] (під час південного заслання він написав у Кам'янці кілька відомих віршів, закінчив поему «Кавказький бранець»; місто згадується в 10-му розділі «Євгенія Онєгіна»)[1][3].

Із 1863 року Кам'янку регулярно відвідував П. І. Чайковський[2] (який працював тут над фортепіанним циклом «Пори року», Другим фортепіанним концертом, операми «Євгеній Онєгін», «Черевички», «Мазепа» та «Орлеанська діва», балетом «Лебедине озеро»). Тут був написаний «Дитячий альбом»)[1][3].

У січні 1918 року в Кам'янці було встановлено Радянську владу, проте вже в лютому 1918 року її окупували австро-німецькі війська (які залишалися тут до листопада 1918 року)[1]. Надалі, у 1918—1919 pp. маєток постраждав під час громадянської війни, але пізніше було відновлено.

Історія музею[ред. | ред. код]

У 1937 році в СРСР проходили заходи у зв'язку зі 100-річчям смерті О. С. Пушкіна. Цього року було затверджено рішення про створення у Кам'янці музею О. С. Пушкіна. Після святкування 1940 року 100-річчя від дня народження П. І. Чайковського в райцентрі було відкрито пам'ятники Пушкіну та Чайковському, а також дитячу музичну школу та було прийнято рішення про відкриття музею П. І. Чайковського[1].

Під час Німецько-радянської війни 5 серпня 1941 року Кам'янка була окупована наступаючими німецькими військами, 10 січня 1944 року — визволена частинами 5-ї гвардійської танкової армії РСЧА[1].

Після закінчення бойових дій почалося відновлення селища та його розвиток як культурно-туристичного центру[1]. При цьому в перші повоєнні роки літературний музей О. С. Пушкіна та музей ім. П. І. Чайковського діяли як дві самостійні організації[2].

У 1949 році в СРСР відбулися святкові заходи на честь 150-річчя від дня народження О. С. Пушкіна, під час яких 28 травня 1949 року в Кам'янському Будинку культури пройшло засідання республіканського ювілейного комітету та відбувся святковий концерт за участю республіканського симфонічного оркестру філармонії[1].

Надалі в результаті об'єднання музею О. С. Пушкіна та музею П. І. Чайковського у «зеленому будиночку» садиби Давидових було створено літературно-меморіальний музей О. С. Пушкіна та П. І. Чайковського[1][4][5][6], у складі музею був створений відділ «Історія декабристського повстання»[3].

Діяльність музею сприяла розвитку Кам'янки як туристичного центру, лише в період із 1951 до 1971 року райцентр відвідали понад 370 тис. туристів з усіх республік СРСР, а також з Угорщини, НДР, Польщі, Румунії, Чехословаччини та Монголії[1].

Після проголошення незалежності України в Кам'янці було створено Кам'янський державний історико-культурний заповідник (до складу якого включено музей, садибу Давидових та парк Декабристів).

Сучасний стан[ред. | ред. код]

Експозиція музею складається з шести розділів: «Кам'янка 1-ї половини XIX ст.»; «Пушкін та Україна»; «Пушкін та декабристи»; «Життя та творчість П. І. Чайковського в Кам'янці»; «Чайковський в Україні»; «Пушкін, декабристи, Чайковський та сучасність».

Щорічно у травні у музеї відбуваються концерти, присвячені дню народження П. І. Чайковського.

Фотографії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м Кам'янка, Кам'янський район, Черкаська область // Історія міст і сіл Української РСР. Черкаська область. Київ, Головна редакція УРЕ АН УРСР, 1972.
  2. а б в г Каменка // Большая Советская Энциклопедия. / редколл., гл. ред. Б. А. Введенский. 2-е изд. том 19. М., Государственное научное издательство «Большая Советская энциклопедия», 1953. стр.488
  3. а б в г Каменка // Украинская Советская Энциклопедия. том 4. Киев, «Украинская Советская энциклопедия», 1980. стр.428
  4. Каменка // Большая Советская Энциклопедия. / под ред. А. М. Прохорова. 3-е изд. том 11. М., «Советская энциклопедия», 1973. стр.252
  5. Каменка // Советский энциклопедический словарь. редколл., гл. ред. А. М. Прохоров. 4-е изд. М., «Советская энциклопедия», 1986. стр.531
  6. Каменка // Большой энциклопедический словарь (в 2-х тт.). / редколл., гл. ред. А. М. Прохоров. том 1. М., «Советская энциклопедия», 1991. стр.532

Література[ред. | ред. код]

  • М. А. Шкаліберда. Кам'янський літературно-меморіальний музей О. С. Пушкіна та П. І. Чайковського. Путівник. — Дніпропетровськ: «Промінь», 1972. — 76 с.
  • Пам'ятники містобудування та архітектури Української РСР. Том 4. Київ, видавництво «Будівельник», 1986.
  • М. М. Карий . І пам'ять Кам'янки. — Дніпропетровськ, 1987. — 93 с.
  • В. В. Бабенко, Г. М. Таран та ін. Кам'янський літературно-меморіальний музей А. С. Пушкіна та П. І. Чайковського. — Дніпропетровськ, 1987 . — 62 с.