Каменецький Михайло Шльомович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каменецький Михайло Шльомович
Народився 1933
Чернігів, Українська СРР, СРСР
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність лікар
Alma mater Київський медичний інститут
Науковий ступінь доктор медичних наук

Михайло Соломонович Каменецький (н. 1933(1933), Чернігів) — український учений-медик, організатор, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри променевої діагностики і терапії, керівник лабораторії вищої освіти Донецького Національного медичного університету.

Біографія[ред. | ред. код]

Михайло Каменецький закінчив Київський медичний інститут, після чого працював лікарем-рентгенологом у Волинській області та Донецьку. У 1965 році захистив кандидатську дисертацію. У 1967 році перейшов на роботу до Донецького медичного інституту асистентом, в 1975 році став доцентом кафедри рентгенології (в подальшому — радіології). З 1987 по 2000 рр. — був завідувачем цієї кафедри. У 1989 році захистив докторську дисертацію. З 1994 по 2000 рік очолив наукову лабораторію з питань до дипломної підготовки лікарів МОЗ України.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Михайло Каменецький — засновник функціонального напряму в українській променевої діагностики. Він є одним з розробників українських державних стандартів медичної освіти і одним з ініціаторів введення на Україні ліцензійних тестових іспитів. Творець комп'ютерних програм з променевої діагностики, одна з яких демонструвалася на міжнародній виставці інформаційних технологій в Ганновері. Каменецький є автором понад 600 публікацій, в тому числі 18 монографій, понад 20 навчальних посібників і 5 винаходів. Підготував 3 докторів і 13 кандидатів наук.

Від 2000 мешкає у США, продовжує співпрацювати з лабораторією та кафедрою в Україні. Наукові дослідження: рання (доклін.) променева діагностика серцевих і легеневих захворювань, зокрема лівошлуночкової недостатності, набряку, дифузійних уражень легень, професійної патології шахтарів, удосконалення системи вищої медичної освіти[1].

Праці[ред. | ред. код]

  • Методологія викладання клінічних дисциплін. Д., 2003
  • Государственные стандарты высшего образования и аттестации качества подготовки выпускников (на примере высшего медицинского образования). Москва; Д., 2004
  • Рентґенологічні форми пневмоконіозу робітників вугільних шахт Донбасу та їх залежність від умов праці // Променева діагностика, променева терапія. 2008. № 3 (усі — співавт.)

Література[ред. | ред. код]

  • Каменецкий Михаил Соломонович. К 70-летию со дня рождения // Архив клинической и экспериментальной медицины. — Донецк: ДонДМУ — Том 11, № 3, 2002 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 5 грудня 2012.
  • в составе МЕЖДУНАРОДНОЙ ИССЛЕДОВАТЕЛЬСКОЙ ГРУППЫ ПО СРАВНИТЕЛЬНЫМ ИССЛЕДОВАНИЯМ СИСТЕМ И ОБРАЗОВАТЕЛЬНЫХ СТАНДАРТОВ ВЫСШЕГО ОБРАЗОВАНИЯ СТРАН СНГ. Архів оригіналу за 21 грудня 2012. Процитовано 16 жовтня 2021.
  • Михайло Соломонович Каменецький (75 років з дня народж.) // Променева діагностика, променева терапія. 2009. № 1; Донецький медичний університет.

Примітки[ред. | ред. код]