Капунго Мвонго Мфвана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Капунго Мвонго Мфвана
Народився невідомо
Помер 1854
Титул мвата-казембе
Термін 1850—1854 роки
Попередник Каньємбо Келека Маї
Наступник Чин'янта Мунона

Капунго Мвонго Мфвана (д/н — 1854) — 5-й мвата-казембе (володар) держави Казембе в 18501854 роках. Відомий також як Муонга Капумба.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ймовірно син мвати Луквези Ілунги. Посів трон близько 1850 року після смерті старшого брата Каньємбо Келека Маї.

Стикнувся з повстаннями залежних племен: кланом Нгулубе на південь від річки Луонго та вождіством Буконголо (створене народом шіла). Якщо клан Нгулубе вдалося швидко приборкати, то війна проти Буконголо була запеклою. Спочатку у битві на річці Кіламбва вдалося досягти успіху. але командувач війська Казембе — Каліло Кабала — загинув. Потім у битві на річці Н'Сасія війська Казембе зазнали невдачі.

Після цього Капунго Мвонго Мфвана особисто очолив військо. У вирішальній битві біля річки Лвао (на схід від озера Мверу) війська мвати здобули цілковиту перемогу, а Буконголо підкорилося. За цим остаточно затвердив незалежність від імперії Лунда.

1854 року здійснив похід проти народу бвіле, по поверненню з якого раптово помер. Трон перейшов до його брата Чин'янта Мунона.

Джерела[ред. | ред. код]

  • E. Labrecque, "A Summary of the History of the Ba-Luunda. The Kazembe of Lwapula (Kawambwa District), " typescript, 1948
  • Giacomo Macola. A Political History of the Kingdom of Kazembe (Zambia). Published by ProQuest LLC, (2017)