Карабінери Молдови

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Війська карабінерів
Trupele de carabinieri ale Republicii Moldova
Країна Молдова Молдова
Тип жандармерія
Штаб Кишинів
Вебсайт carabinier.gov.md
Командування
Поточний
командувач
В'ячеслав Чебан (Veaceslav Ceban)

Медіафайли на Вікісховищі

Війська карабінерів (молд./рум. Trupele de carabinieri ale Republicii Moldova) є однією з трьох гілок збройних Сил Республіки Молдова[1]. Війська були створені в січні 1992 року на підставі наказу МВС Республіки Молдова, при формуванні Мобільно-оперативного полку карабінерів (вч 1001; командиром був призначений Сергіу Ганя) і Полку супроводу (вч 1002; командиром був призначений Валеріу Чакір).

Війська призначені для забезпечення, разом з поліцією або незалежно, громадського порядку, захисту прав і свобод громадян, майна власників, запобіганню фактів порушення закону.

Історія[ред. | ред. код]

З 13 березня 1992 року підрозділ карабінерів (вч 1002) в перший раз звертається в регіон збройного конфлікту в Придністров'ї.

31 березня (1992) під час нападу поблизу села Кошница, р-н Дубесарь, героїчно виконують службові завдання в бою плутонерул-ад'ютант Віктор Лаврентов і плутонерул Думитру Роман.

30 травня (1992) змішаний підрозділ вч 1001 також відправляється в зону збройного конфлікту  (село Голеркань).

29 липня (1992), під час артилерійського обстрілу посту охорони пункту управління Головного штабу — МВС Республіки Молдова  був смертельно поранений солдат Ігор Минескурте (вч 1001).

На підставі наказу МВС від 24 серпня 1993 року війська карабінерів починають виконувати завдання з охорони та оборони об'єктів дипломатичних, для чого була сформована вч 1026.

У лютому 1998 року підрозділи військ карабінерів беруть участь в ліквідації наслідків стихійних лих у селі Леушень Гинчештського району.

Батальйон спеціального призначення «SCORPION»[ред. | ред. код]

Батальйон спеціального призначення «SCORPION»

Країна Молдова Молдова
Гарнізон/Штаб Кишинів
Прапор
Вебсайт carabinier.gov.md
Командування
Командир Підполковник Георге Гырну

Медіафайли на Вікісховищі

Батальйон спеціального призначення «SCORPION» є елітним підрозділом Генеральної інспектората карабінерів МВС з приписуванням у сфері запобігання та боротьби з терористичними актами, організованою злочинністю та масовими соціальними заворушеннями.

Батальйон спеціального призначення «SCORPION» має зону відповідальності всю територію Республіки Молдова і укомплектований особовим складом, підготовленим для виконання спеціальних завдань і обов'язків, відповідно до компетенції.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Doctrina militară a Republicii Moldova // Hotărîre Nr. 482 a Parlamentului Republicii Moldova din 06.06.1995. Архів оригіналу за 8 серпня 2020. Процитовано 20 травня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]