Карахарманська морська битва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карахарманська морська битва
Морські походи запорозьких козаків

Дата: 6(27 липня) серпня 1625
Місце: 11 км від Карахарману
Результат:
Сторони
Османська імперія Базавлуцька Січ
Командувачі
Реджеп-паша невідомо
Військові сили
43 галери(брали участь в битві 21 - 22 галери) від 130 до 300 чайок, від 6,5 до 15 тисяч козаків
Втрати
200-300 вбитими, 4 галери декілька сотень, з них близько 300 полонених; декілька десятків чайок

Карахарманська морська битва — одна з найбільших морських битв в історії українських козацьких морських походів, яка відбулась 27 серпня 1625 року.[1]

Хід бою[ред. | ред. код]

Під час повернення Реджепа-паші до Босфора, зранку 6 числа флот козаків атакував. Погода була туманна, а на морі панував повний штиль, що зумовило повну перевагу козаків на початку битви, внаслідок неможливості галерам використовувати їх найбільші переваги: ядра та вітрила. До того ж, після початку бою, османські невільники покидали весла, що унеможливлювало порятунок від козаків Відразу після початку битви, козаки почали брати на абордаж османські галери та, зокрема, адміральську. Бій продовжувався декілька годин та впевнену перемогу отримували козаки. Так, хоча, османи адміральську галеру відбити змогли, але в цілому велика кількість галер почала переходити у руки козаків. Однак, через декілька годин після початку битви подув сильний вітер, який дав змогу матросам підняти вітрила і врятувати галери від захоплення козаками. Розуміючи невигідність свого положення, козаки почали відступати, однак після того як вітер розігнав туман, ніщо не заважало османам відкрити вогонь по чайкам, що нанесло їм суттєві проблеми. Після вітру прийшов справжній шторм, який потопив 4 галери.

Результати[ред. | ред. код]

В цілому, турки-сучасники оцінили битву як одну з небагатьох світлих плям в історії османського флоту XVII ст. В нагороду Реджеп-паша отримав підвищення та тріумф у Константинополі. Однак, оцінюючи битву сьогодні, можна прийти до висновку, що це була скоріш не перемога, а не програш, бо виживші козаки вже через півмісяця нанесли осман тяжку поразку на півночі Чорного моря. В цілому для козаків ця експедиція виявилась невдалою, хоча й не дуже.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Королев.Босфорская война.Глава VIII. rikonti-khalsivar.narod.ru. Архів оригіналу за 24 лютого 2020. Процитовано 11 травня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]