Карел Яновський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бем
Народився невідомо
Богемія, Чехія
Помер 1577
Бутвіль
Поховання Ангулем
Національність богемець
Відомий завдяки вбивця Коліньї

Карел Яновський, також відомий як Бем (фр. Jean-Charles Dianowitz, Jean-Charles d'Yanowitz; Besme, Bême, Bème, нім. Johann Karl Janowsky von Janowitz, чеськ. Jan Karel Janovský z Janovic; дата народження невідома, Богемія — 1575 або 1577, Бутвіль, Франція) — богемський найманець у Франції, активний учасник Варфоломіївської ночі 24 серпня 1572, безпосередній виконавець вбивства адмірала Коліньї — одного з лідерів гугенотів.

Біографія[ред. | ред. код]

Про біографію Карела Яновського відомо небагато. Судячи з прізвиська "Бем" (яке може бути переведено з тогочасної французької як «богемець»)[1], походить з Богемії, яка на той час входила до складу Священної Римської імперії германської нації, через що деякі сучасники називають його німцем[2].

Зобов'язаний своїм соціальним підйомом дому Гізів. Під час Варфоломіївської ночі, у складі групи, очолюваної Генріхом Гізом, прибув до будинку адмірала Коліньї, увійшов до його кімнати, убив адмірала і викинув труп у вікно[3][4].

Потім був відправлений Гізом до Іспанії. Повертаючись звідти, 1575 року в Жарнаку потрапив до рук сентонзьких гугенотів. Бему вдалося втекти, проте його наздогнав капітан Бертовіль, губернатор Бутвіля, і заколов його[1][4]. За іншими даними, був заарештований капітаном, ув'язнений в його фортеці, де капітан заколов його в 1577 році[3].

Тіло Бома було затребував Філіпом де Вольвіром, маркізом Рюффека і командувачем ангулемських католиків, і поховано в Ангулемі[3].

Спогади сучасників[ред. | ред. код]

Сучасник подій Агріппа д'Обіньє так описував ці події:

Поки вони випробовують зламані двері, Бем входить у кімнату; він бачить адмірала в нічному вбранні й питає його: «Ти адмірал?» Відповідь була (за звітам д'Атена): “Молодий чоловік, шануй мою старість: нехай принаймні я помру від руки дворянина, а не цього денщика”. Однак на ці слова Бем пронизав його шпагою і, витягши її, розітнув йому обличчя надвоє палашем. Герцог де Гіз запитав, чи зроблено справу, і коли Бем відповів, що так, йому наказали викинути тіло за вікно, що він і зробив[5].

Королева Наварри Маргарита де Валуа, також вказувала Бема у своїх «Мемуарах» як безпосереднього вбивцю адмірала Коліньї:

Пан де Гіз направив до дому адмірала німецького дворянина Бема, який, піднявшись у його кімнату, заколов його кінжалом і викинув із вікна до ніг свого пана, герцога де Гіза[2].

У культурі[ред. | ред. код]

Згаданий у романі «Королева Марго» Александра Дюма.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Biographie universelle ou Dictionnaire de tous les hommes qui se sont fait remarquer par leurs écrits, leurs talents, leurs vertus ou leurs crimes. Tome deuxiemme: baader – bonjour. — Bruxelles : H. Ode., 1845. — P. 197. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 липня 2014. Процитовано 9 липня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. а б Маргарита де Валуа (1553-1615). 1572 // Мемуары. Избранные письма. Документы : [арх. 25 лютого 2018] / пер. В. В. Шишкина. — СПб. : Евразия, 2010. — С. 48–49.
  3. а б в Marie-Nicolas Bouillet et Alexis Chassang. Dictionnaire universel d’histoire et de géographie. — Paris : Librairie Hachette et Cie, 1878.
  4. а б Thou, Jacques-Auguste de. Histoire universelle de JaquesAuguste de Thou, avec La suite par Nicolas Rigault; Les memoires de la vie de l'auteur, un recueil de pieces concernant sa personne & les ouvrages .. 1567-1573. — Paris, 1740. — Vol. 14.
  5. Д'Обинье А. Всеобщая история // Хрестоматия по истории средних веков. / пер. П. Н. Ардашева. — 1950. — Т. 3.

Посилання[ред. | ред. код]