Карел де Моор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карел де Моор
нідерл. Carel de Moor
Народження 25 лютого 1665(1665-02-25)
Лейден, Нідерланди
Смерть 16 лютого 1738(1738-02-16) (72 роки)
  Вармонд, Нідерланди
Національність Нідерландець
Країна Голландська республіка
Жанр Портрет, бароко, живопис
Діяльність художник, унаочнювач
Вчитель Ґотфрід Схалкен, Abraham Lambertsz van den Tempeld, Франс ван Міріс Старший і Герард Доу
Твори The Anglerd, Автопортрет[d] і Soldier Scened
Діти Carel Isaak de Moord
Роботи в колекції Фінська національна галерея, Національний музей Швеції, Королівський музей витончених мистецтв, Музей Грунінгеd, Центральний музей Утрехта, Міський музей «Лакенхал» (Лейден)[1][2][…], Рейксмузей, Державний музей мистецтв, Картинна галерея Далвічd, Ермітаж, Rijksmuseum Twenthed, Художня галерея Єльського університету, Державна картинна галерея (Карлсруе), Brest’s Museum of Fine Artsd, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Королівські музеї витончених мистецтв[4], National Museum Paleis het Lood[5], Royal Collections of the Netherlandsd[6], Національний музей у Варшаві, Гаазький муніципальний музей, Галерея Сабауда, Six Collectiond, Haags Historisch Museumd, Амстердамський музейd, музей Дордрехтаd, Museumslandschaft Hessen Kasseld, Галерея Уффіці, Національний музей, Ашмолеан музей, Holburne Museumd, paintings collection of Musée des beaux-arts de Chartresd[7], Музей Бойманса - ван Бенінгена[8] і Musea Brugged[9]

CMNS: Карел де Моор у Вікісховищі

Карел де Моор (нідерл. Carel de Moor; 25 лютого 1665 — 16 лютого 1738) — нідерландський художник, живописець та гравер, один з найвідоміших портретистів лейденської школи.

Біографія

[ред. | ред. код]

Життя та творчість

[ред. | ред. код]

Карел Де Моор народився 25 лютого 1665 року в Лейдені. Його батько був торговцем творами мистецтва, який хотів, щоб син вивчав мови, і дозволив йому вивчати мистецтво, коли талант Карела до малювання проявився в молодому віці. Навчався живопису у таких майстрів нідерландського бароко, як Герард Доу, Франс ван Міріс Старший, Ґотфрід Схалкен і Абрахам ван ден Темпель.

У 1683 р. він став членом Гільдії Святого Луки, де пізніше займав багато адміністративних постів. У 1694 р., або незадовго до цього, разом з Віллемом ван Мірісом і Якобом Тооренвлітом він заснував художню школу (Leidse Tekenacademie), директором якої був до 1736 р., розділяючи цей пост з ван Мірісом. На початку своєї кар'єри де Моор писав не тільки портрети, а й жанрові і повчальні сцени. Губернатор Лейдена замовив йому різьблену прикрасу над каміном (згоріла при пожежі в 1929 р) для міського муніципалітету. Незважаючи на свої успіхи в жанровому живописі, він все більше віддавався портрету, який незабаром приніс йому славу. У роботах де Моора очевидний вплив його вчителів, зокрема Абрахама ван ден Темпеля і Ґотфріда Схалкена, але кращі портрети художника демонструють його власний стиль, як, наприклад, груповий портрет намісників Лейденського ткацького дому (1692; Лейден, Stedel. Mus. Lakenhal).

Популярність де Моора вийшла за межі його рідної країни: він отримав золоту медаль від герцога Тоскани за портрет. Був присвячений в лицарі принцом Євгеном Савойським за інший портрет і з тих пір відомий як Лицар Де Моор(Knight De Moor).

Роботи Карела де Моора представлені в наступних колекціях: Національна Галерея Фінляндії, Гельсінкі; Музей витончених мистецтв, Бостон; та інших.

Сім'я

[ред. | ред. код]

Син живописця, Карел Ісаак де Моор (1691—1751), також був художником-портретистом.

Галерея

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]
  • Leidse fijnschilders. Van Gerrit Dou tot Frans van Mieris de Jonge 1630—1760. Redactie: Eric J. Sluijter, Marlies Enklaar, Paul Nieuwenhuizen. Zwolle, Waanders, 1988. ISBN 90-6630-141-4
  • Arnold Houbraken: [Karel de Moor]. In: De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (1718) (Digitale version [Архівовано 31 жовтня 2020 у Wayback Machine.])
  1. De Gouverneurs van de Lakenhal
  2. Portret van Frederik Dekkers
  3. Portret van Johannes Kone
  4. https://www.fine-arts-museum.be/nl/de-collectie/artist/de-moor-carel-1
  5. Portret van Tsaar Peter de Grote — 1717.
  6. Portret van Elisabeth Albertine als kind — 1670.
  7. https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6227300f/f162.item#
  8. колекція Бойманса онлайн — 2010.
  9. https://www.museabrugge.be/collection/work/id/2014_GRO1460_III