Карлавські Сивашники

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карлавські Сивашники

Захід над лагуною, вид з північного сходу. Вдалині: бурова установка порту Чорноморськ
45°33′06″ пн. ш. 32°49′44″ сх. д. / 45.55167° пн. ш. 32.82889° сх. д. / 45.55167; 32.82889Координати: 45°33′06″ пн. ш. 32°49′44″ сх. д. / 45.55167° пн. ш. 32.82889° сх. д. / 45.55167; 32.82889
Море Чорне море, Каркінітська затока, Ярилгацька бухта
Прибережні країни Україна Україна
Регіон Республіка Крим
Автономна Республіка Крим
Максимальна глибина 1.5 [1] м
ідентифікатори і посилання
У проєкті OpenStreetMap 3795586 ·R (Республіка Крим, Автономна Республіка Крим)
Карлавські Сивашники. Карта розташування: Україна
Карлавські Сивашники
Карлавські Сивашники
Карлавські Сивашники (Україна)
Карлавські Сивашники. Карта розташування: Автономна Республіка Крим
Карлавські Сивашники
Карлавські Сивашники
Карлавські Сивашники (Автономна Республіка Крим)
Мапа

Карлавські Сивашники — група мілководних лагун Каркінітської затоки Чорного моря.

Отримали свою назву за татарською назвою довколишнього населеного пункту Карлав Сніжне Чорноморського району.

Географія[ред. | ред. код]

Максимальна глибина — 1.5 м, середня — 0.3-0.5 м. Карлавські Сивашники розташовані між Ярилгачськой бухтою (на півночі), озерами Ярилгач (озеро) (на сході) і Панське (на заході) і територіальною дорогою Т-01-07 (на південному сході) сполученням Чорноморське — Роздольне, ділянка Чорноморське-Міжводне). Від Ярилгацької бухти відділена піщаною косою і з нею з'єднується тільки вузькою короткою протокою. У літній період площа водного дзеркала лагун скорочується через посушливу погоду, особливо мілководні місця періоду весняного розливу, що утворюють східну (прилегла частина до коси) і частково південну частини лагун. Дно лагуни приховано мулом, а також різними водоростями.

Коса яка відокремлює лагуну від бухти є місцем відпочинку туристів-дикунів, які організовують тут у літній період стихійні місця відпочинку (наметові містечка і стоянки особистого автотранспорту). Також у літній період тут влаштовується ще один рід туристичної діяльності — кайтсерфінг, через більш спокійний стан водного дзеркала на відміну від Ярилгацької бухти. Це одне з двох місць кайтсерфінгу в Чорноморському районі (інша — озеро Лиман).

Карлавські Сивашники служать місцем розмноження і раннього розвитку, а також життя, флори і фауни Чорного моря, через більш спокійну екосистему. Тут можна зустріти креветок, скатів, риб. Тут влітку місцеві жителі і туристи ловлять креветок.

Примітки[ред. | ред. код]