Карлово наместі (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 50°04′34″ пн. ш. 14°25′05″ сх. д. / 50.07611° пн. ш. 14.41806° сх. д. / 50.07611; 14.41806

Карлово наместі
Лінія B
Загальні дані
Тип пілонна трисклепінна
Глибина закладення 40 м
Платформи
Кількість 1
Форма пряма
Довжина 165,8 м
Ширина 18 м
Будівництво
Дата відкриття 2 листопада 1985
Архітектор(и) Zdeněk Drobný (чес.), Lubomír Hanel (чес.), Jan Talacko (чес.), František Novotný (чес.), Aleš Moravec (чес.)
Інженер(и)-конструктор(и) Petr Havlík (чес.)
Інше
Код станції KN
Мапа
Лінія B (Празьке метро)
ТЧ «Злічин»
Злічин
Стодулкі
Лука
Лужіни
Гурка
Нове Бутовіце
Їнониці
Радліцька
Сміховське надражі
Андєл
Карлово наместі
Народні тршіда
Наместі Републіки
Кржижикова
Інвалідовна
Пальмовка
Чеськоморавська
Височанська
Колбенова
Глоубетин
Райська заграда
Черни-Мост

Карлово наместі (чеськ. Karlovo Náměstí, Карлова площа) — станція Празького метрополітену. Розташована між станціями «Андел» та «Народні тршіда».

Розташована у районі Нове-Місто, неподалік від однойменної площі

Станція була відкрита 2 листопада 1985 року у складі пускової дільниці лінії B.

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво станції, що проходило в 1979-1985 роках, коштувало 711 млн чехословацьких крон, і стало найдорожчим будівництвом станції першої черги лінії B. Високі витрати обумовлені двома виходами зі станції, ескалаторами (розміщеними під вестибюлями) і складнішими умовами, ніж у інших станцій .

Повінь 2002 року[ред. | ред. код]

Станція була затоплена найсильнішою за останні 500 років повінню і мала бути восени 2002 року реконструйована. Це означало, що після відкачування води відбудеться повна заміна всієї електротехніки, облицювання верхніх частин всіх трьох тунелів і контроль і очищення ескалаторів. Станція відновила роботу 9 грудня 2002 року але вихід на пл. Палацького був відкритий лише 12 березня 2003 року. В 2006 році також були відремонтовані короткі ескалатори біля виходів зі станції.

Цікаві місця поряд із станцією[ред. | ред. код]

Вхід на станцію розташовано поруч з Карловою площею, яка є найбільшою площею в Чехії. Неподалік знаходиться Танцюючий дім.

Характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станціїпілонна трисклепінна глибокого закладення. Глибина закладення — 40 метрів, а її довжина — 165 м, включаючи технічні приміщення. Довжина середнього тунелю така ж, як і довжина платформ.

Внутрішня оправа складається із залізобетонних тюбінгів (станційні тунелі до інших станцій мають залізобетонну оправу). Облицювання складається зі скляних блоків (автор ідеї - Франтішек Візнер), розміщених на плівці бежевого кольору. Такі варіанти оформлення використовувалися і на інших станціях 1, 2 і 3 черг лінії B. Такі ж блоки, незважаючи на їх великий розмір, використовувалися і на станції «Їноніце». Стіни в переходах облицьовані безпечним склом CONNEX (як майже на всіх станціях лінії B).

Вестибюли[ред. | ред. код]

На станції два вестибюля, сполучених із платформами ескалаторними тунелями. Використовують ескалатори радянського типу. Перший, північний вестибюль — підземний, з п'ятьма виходами. Знаходиться приблизно посередині Карлової площі і дозволяє перехід на трамвайну зупинку. При будівництві мультифункційного об'єкту, який знаходиться над ним з початку XXI століття, планувалося тимчасове закриття і реконструкція вестибюля.

Другий вестибюль теж підземний і знаходиться під площею Палацкого. Є поздовжнім залом розміром 95x13 м. Переходить в тротуар в сторону Житкових садів.

Посилання[ред. | ред. код]