Карл Вальбом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карл Вальбом
швед. Carl Wahlbom

При народженні швед. Johann Wilhelm Carl Wahlbom
Народження 16 жовтня 1810(1810-10-16)[1][2][3]
Кальмар, Швеція
Смерть 21 квітня 1858(1858-04-21) (47 років)
  Лондон, Сполучене Королівство
Країна  Швеція[4]
Навчання Шведська королівська академія вільних мистецтв і Військова Академія Карлберг
Діяльність художник, скульптор, військовослужбовець, викладач фізкультури, рисувальник
Вчитель Fredric Westind, Fredrik Boijed, Daniel Cardond, Johan Cardond, Carl Oskar Cardond, Ретціус Андрес Адольф і Франц Ксавер Вінтергальтер
Працівник Swedish School of Sport and Health Sciencesd і Шведська королівська академія вільних мистецтв
Член Шведська королівська академія вільних мистецтв
Роботи в колекції Національний музей Швеції

CMNS: Карл Вальбом у Вікісховищі

Йоганн Вільгельм Карл Вальбом (швед. Johann Wilhelm Carl Wahlbom;; 16 жовтня 1810, Кальмар — 21 квітня 1858, Лондон) — шведський художник, графік, скульптор та ілюстратор літератури.

Життя та творчість[ред. | ред. код]

Художню освіту здобув у стокгольмській Художній академії. В 1838 продовжив навчання в Парижі, а в 1843—1848 роки в Римі. Потім протягом багатьох років викладає живопис у Художній академії у Стокгольмі. У зв'язку з хворобою в 1853 художник переїжджає до Італії і до 1856 жив і працював в Римі. Під час перебування у Сабінських горах, у готелі у нього стався інсульт, внаслідок чого митець виявився частково паралізованим. Лікувався у Римі, у Ліоні у Франції та Лондоні, де й помер. Похований в Уокінгу, в Англії.

До творчої спадщини Карла Вальбома відносяться численні автопортрети, полотна на історичні теми та зображення тварин, а також акварелі, присвячені буденним сценкам, пов'язаним з життям художника в Парижі. Однією з його найвідоміших картин є полотно, що зображує загибель шведського короля Густава II Адольфа під час польсько-шведської війни в битві при Лютцені, яка зберігається в Національному музеї Стокгольма. Інший портрет Густава II Адольфа роботи К. Вальбома знаходиться у королівському палаці у Стокгольмі. Планувалося випустити також поштову марку із зображенням цієї картини, проте здійснити це не вдалося через те, що шведська пошта не випускає марки із зображенням військових дій.

Ілюстрував твори шведського фізіолога, лікаря, викладача та поета Пера Хенріка Лінга (у 1833—1835 роках) та літографіями енциклопедичне видання (Музей природознавства, мистецтв та історії (Museum for naturvetenskap, konst och historia)1833).

Примітки[ред. | ред. код]