Карл Давід аф Вірсен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карл Давід аф Вірсен
швед. Carl David af Wirsén
Народився 9 грудня 1842(1842-12-09)[2]
Vallentuna parishd, Швеція[2]
Помер 15 червня 1912(1912-06-15)[1] (69 років)
Енгельбректd, Стокгольм[d], Over-Governors officed, Швеція[1]
Поховання Старий цвинтар Уппсалиd[3][4][5]
Країна  Швеція
Діяльність поет, письменник, літературний критик
Alma mater Університет Уппсала
Знання мов шведська[6]
Заклад Університет Уппсала
Членство Шведська академія, Шведська королівська академія наук і Шведська королівська академія історії літератури і старожитностей
Посада seat 8 of the Swedish Academyd і Swedish Academy permanent secretaryd
Рід af Wirsén familyd
Батько Carl Ture af Wirsénd
Мати Eleonore von Schulzenheimd
Брати, сестри Ida Eleonore af Wirsénd
Діти Einar af Wirsénd

Карл Давід аф Вірсен (швед. Carl David af Wirsén, 9 грудня 1842 — 12 червня 1912) — шведський поет, літературний критик, постійний секретар Шведської академії в 1884—1912 роках.

З 1870 року викладав в найстаршої Кафедральній школі в Упсалі, потім з 1876 року завідував бібліотекою в Гетеборзькому музеї. Одночасно з цим широко публікувався в шведських газетах як критик вкрай консервативного спрямування, виступаючи з різко негативними оцінками таких авторів, як Генрік Ібсен, Август Стріндберг. У 1879 році був обраний в Шведську академію, в зв'язку з чим незабаром переїхав до Стокгольма. Зайнявши місце постійного секретаря Шведської академії, вів, зокрема, роботу над виданням Академічного словника — проте в колективі вчених, які працювали над словником, взяла гору протилежна вірсеновской позиція: були вказані сучасні вимовні норми замість традиційних. У пізні роки Вірсен був відповідальним за літературну номінацію Нобелівської премії і в цій якості також виступав з досить консервативних позицій: наприклад, він заблокував кандидатуру Льва Толстого, заявивши, що останній «засудив всі форми цивілізації і наполягав натомість їх прийняти примітивний спосіб життя, відірваний від всіх установлений високої культури … Всякого, хто зіткнеться з такою відсталою жорстокістю по відношенню до будь-яких форм цивілізації, здолає сумнів. Ніхто не стане солідаризуватися з такими поглядами»; довгий час Віренс перешкоджав нобелівському визнанню Сельми Лагерлеф.

Як поет Вирс дебютував в 1861 році в студентському збірнику, перша збірка віршів випустив в 1876 році, за ним пішли ще шість. П. Г. Ганзен в Енциклопедії Брокгауза і Ефрона виділяв з книг Вирс збірник «Пісні і картини» (швед. Sånger och bilder; 1884), «чудовий по красі форми і щиро релігійного змісту», вказуючи, що у Вирс «тон поезії в цілому м'який, елегійний, але деякі з його віршів, написані на високі теми, блищать силою і виразністю фарб». Крім віршів Вирс опублікував окремими виданнями біографії ряду відомих шведів — фізика Андерса Ангстрема, поетів К. В. Бёттігера, Ф. М. Франс, К. А. Нікандера і ін.

Примітки[ред. | ред. код]

Попередник:
Карл Вільгельм Беттігер
Шведська академія,
Крісло № 8

1879-1912
Наступник:
Вернер фон Гейденстам