Касаткін Лифтерій Матвійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Касаткін Лифтерій Матвійович
Народився 1895
Вилкове, Ізмаїльський повіт, Бессарабська губернія, Російська імперія
Країна  СРСР
Партія КПРС
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора

Лифтерій Матвійович Касаткін (нар. 1895(1895), місто Вилкове Бессарабської губернії, тепер Кілійського району Одеської області — ?) — радянський діяч, новатор виробництва, голова риболовецького колгоспу імені Хрущова Кілійського району Ізмаїльської області. Депутат Верховної Ради УРСР 2-3-го скликань.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в родині рибака. Навчався у міській приходській школі. З десятирічного віку розпочав трудову діяльність. У 1905—1915 роках працював рибаком у господарів-рибопромисловців у Вилковому.

У 1915—1917 роках — рядовий матрос броненосця «Евстафий» російського Чорноморського флоту. Повернувшись у Вилкове, у 1918 році служив у червоногвардійському загоні. Потім працював рибаком. Декілька разів заарештовувався румунською окупаційною владою.

З 1940 року, після окупації Бессарабії радянськими військами, працював головою риболовецького колгоспу імені Хрущова міста Вилкове Кілійського району Ізмаїльської області.

Під час німецько-радянської війни евакуювався у 1941 році до Одеси, де був схоплений румунською поліцією і переправлений у в'язницю міста Вилкове. Через деякий час був випущений на волю, але вже 27 лютого 1942 року знову заарештований і відправлений у Кишинівський концентраційний табір. 10 грудня 1942 року засуджений на шість років каторжних робіт. Улітку 1944 році вийшов із в'язниці міста Дева у Румунії.

З вересня 1944 року — голова риболовецького колгоспу імені Хрущова міста Вилкове Кілійського району Ізмаїльської області.

Член ВКП(б) з 1947 року.

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • газета «Придунайская правда» (Ізмаїл) — 15 січня 1947 року.