Катабан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катабан (блакитний) зі столицею в Тимний
Катабан. Хлопчик на леві.

Катабан (араб. مملكة قتبان‎) — держава в Південній Аравії, що існувала в I тис. до н. е. — II ст. н. е. Столицею Катабана була Тимна. Розташовувалася на захід від Хадрамаута і на схід від Сабейського царства.

У V–II ст. до н. е. Катабан стає найсильнішою державою півдня Аравії, а його правитель бере титул мукарріб — показник південноаравійської гегемонії. Незадовго до кінця IV або на початку III столітті до н. е. Катабану за часів правління короля Яда'їба Їгала I[de], ймовірно, в союзі з сусідніми державами Майн і Хадрамаут вдалося позбутися Сабейської гегемонії.

У I ст. до н. е. в Катабані була зроблена одна з перших у світі спроб створення представницької демократії у формі своєрідної «конституційної монархії»[1]. У I ст. н. е. Катабан був захоплений Хим'яром.

У II ст. н. е., після розпаду 1-ї Хим'яритської імперії, Катабану на кілька десятків років вдалося відновити свою незалежність, однак наприкінці II ст. він був завойований Хадрамаутом, а потім перейшов під контроль Саби. Наприкінці того ж століття територія Катабану перейшла під контроль Хим'яру[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Korotayev A. com_content & task = view & id = 318 & Itemid = 70 Socio-Political Conflict in the Qatabanian Kingdom? (A preliminary re-interpretation of the Qatabanic inscription R 3566). Proceedings of the Seminar for Arabian Studies 27 (1997): 141–158 [Архівовано 2 квітня 2015 у Wayback Machine.].
  2. Bafaqīh, M. 'A.,' 'L'unification du Yémen antique. La lutte entre Saba ', Himyar et le Hadramawt de Ier au IIIème siècle de l'ère chrétienne' '. Paris, 1990 (Bibliothèque de Raydan, 1).

Посилання[ред. | ред. код]