Квітлавак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квітлавак
Народився 1476
Теночтітлан
Помер 1520
Теночтітлан
·натуральна віспа
Діяльність політик
Знання мов науатль
Посада Tlatoani of Tenochtitlánd
Батько Ашайакатль
Брати, сестри Монтесума II
У шлюбі з Isabel Moctezumad
Діти Maria Bartolad
Квітлавак

Квітла́вак (науатль Cuitlāhuac, МФА[kʷiˈt͡ɬaːwak]; 1476-1520) — з 1499/1500 до 1520 року володар Істапалану як Квітлавак II, після цього 10-й тлатоані Теночтітлану у 1520 році (липень-жовтень).

Життєпис[ред. | ред. код]

Був сином Ашаякатля та Хочиквеєль, доньки Квітлавака I, володаря міста Істапалапана. Спочатку був володарем міста Істапалапана, який отримав від свого діда.

З моменту окупації Теночтітлану військами Ернана Кортеса став заручником іспанських загарбників. Проте у червні 1520 року його відпустили за порадою його брата Монтесуми II, сподіваючись, що Квітлавак вгамує незадоволених ацтеків. Проте він очолив повстання у Теночтітлані.

Незабаром, 30 червня 1520 року, іспанців та їхніх союзників вигнали з долини Мехіко. Втрати їх були: 600 іспанців, 2000 воїнів Тласкали, усі гармати та награбоване золото. Разом з тим Квітлаваку не вдалося завадити відступу Кортеса з Теночтітлану. Це дозволило іспанцям знову зібрати свої сили й вже 7 липня 1520 року біля селища Отумба повністю знищили ацтецьку армію. Після цієї перемоги Кортес відійшов до Тласкали, де отримав підкріплення.

У свою чергу Квітлавак, який тоді ж офіційно посів трон, намагався накопити значні сили, відновити мирні угоди та встановити дружні стосунки із Тласкалою та тарасками. Але останні відмовили у підтримці.

Ернан Кортес застосував нову стратегію, за якою поступово захоплював міста навколо Теночтітлану. У цей час Квітлавак помер від натуральної віспи, яку принесли іспанці.

Родина[ред. | ред. код]

Син — Івецатоцин

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lutz D. Schmadel. Dictionary of Minor Planet Names. — 5-th Edition. — Berlin, Heidelberg : Springer-Verlag, 2003. — 992 (XVI) с. — ISBN 3-540-00238-3. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hassig, Ross (1988). Aztec Warfare: Imperial Expansion and Political Control. Norman: University of Oklahoma Press. ISBN 0-8061-2121-1. (англ.)