Кемекс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ке́мекс (англ. Chemex) — альтернативний пристрій для заварювання фільтр-кави, являє собою скляну ємність, що за формою нагадує пісочний годинник. Також так називають метод заварювання кави за допомогою цього пристрою.

Історія[ред. | ред. код]

Цей метод заварювання кави винайшов німецький хімік Пітер Шлюмбом (англ. Peter Schlumbohm) в 1941 році. Він придумав посудину, візуально трохи схожу на декантер для вина.[1] Він поєднав ободом з дерева та шкіри скляну колбу Ерленмеєра і лабораторну скляну лійку. Пізніше вчений заснував компанію Chemex Corporation [Архівовано 2 листопада 2020 у Wayback Machine.], яка займалася їх виготовленням

Прилад став популярним через свій цікавий та незвичний дизайн. Кемекс був визнаний видатним предметом американського дизайну та з 1944 року виставляється в Нью-Йоркському музеї сучасного мистецтва.

Процес приготування[ред. | ред. код]

Готувати каву в кемексі на перший погляд доволі просто — спочатку колба з фільтром змочуються водою, в нього засипається кава і тонкою цівкою проливається гаряча вода протягом 3-4 хвилин. Проте варто враховувати деякі нюанси. Воду варто використовувати 88-94°C, паперовий фільтр обов'язково треба змочити водою, аби позбутися паперового присмаку та підігріти посуд. Після цю воду варто вилити, засипати до фільтру зерно грубого помолу та поступово вливати воду до кемексу.[2]

Вода в свою чергу заливається в кілька етапів: спершу проводиться попереднє змочування мелених кавових зерен, потім тонким струменем повільно заливається решта обсягу води і забирається паперовий фільтр. Процедура приготування зазвичай займає близько 4 хвилин.

Спрощена інструкція до Кемексу [3]

1. Зважте 20-30 г кавових зерен і змеліть до розміру, схожого на морську сіль.

2. Підготуйте фільтр та змочіть його та кемекс-посудину гарячою водою.

3. Злийте воду з кемексу та насипте мелену каву у фільтр.

4. Налийте 50 мл гарячої води по спіралі від центру і почекайте до 1 хвилини.

5. Повторіть процедуру вливання ще декілька разів, приблизно по 200 мл впродовж 3 хвилин.

Смак[ред. | ред. код]

Кемекс має виражену кислинку в смаку, адже такий метод гарно розкриває кавові кислоти. Він не надто інтенсивний, на відміну від V60 чи аеропресу. Кемекс виходить ніжним та легким, не дуже міцним, проте з глибоким ароматом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кемекс, пуровер та інші страшні слова. Ваш гід кавовими тенденціями. Lustrum (укр.). 19 травня 2020. Процитовано 3 листопада 2020.
  2. Френч-прес, кемекс чи колд брю: Що це за нова модна кава і як її приготувати. Еспресо TV. Архів оригіналу за 27 квітня 2022. Процитовано 3 листопада 2020.
  3. Як приготувати каву у кемекс за 5 кроків - Kendo Coffee Blog (українська) . 25 липня 2022. Процитовано 3 серпня 2022.