Кентерберійський хрест

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оригінальний Кентерберійський хрест
Кентерберійський хрест
Брошка у вигляді Кентерберійського хреста

Кентерберійський хрест - один із хрестів, які використовуються як символ християнської віри. Його називають так тому, що він був розроблений на основі саксонської брошки (датована приблизно 850 р., знайдена в 1867 році в Кентербері, Англія).[1][2]

Загальні дані[ред. | ред. код]

Оригінальний хрест, що зберігається в Будинку мистецтва та знання «Бійні», - це брошка з бронзової хрестоподібної форми, з трикутними срібними панелями, врізаними трикветрою та інкрустований черню.[3] Цей хрест має невеликий квадрат у центрі, від якого простягаються чотири рамена, ширші зовні, щоб кінцівки виглядали як трикутники, що символізують Трійцю. Кінчики рамен - це дуги єдиного кола, що дають загальний ефект круглого колеса.

У соборі Кентербері зведений кам'яний хрест, а дрібні хрестики продаються в сувенірній крамниці. Так Кентерберійський хрест стає знайомий тим, хто здійснив сюди паломництво. Іноді хрест використовується як символ для представлення англіканського Причастя. Наприклад, у 1932 році Кентерберійський хрест, складений з каменю з Кентербері, був надісланий до кожного англіканського єпархіального собору світу як видимий символ спілкування з Кентербері.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Brent, J. (1860). Canterbury in the olden time, pl xvii 1 (вид. 2nd). с. 47.
  2. Jane Alexander (2009). The Body, Mind, Spirit Miscellany: The Ultimate Collection of Fascinations, Facts, Truths, and Insights. Sterling Publishing Company, Inc. с. 42. ISBN 978-1-84483-837-0.
  3. T & B Cousins & Sons. The Canterbury Cross. 2009. Архів оригіналу за 14 січня 2010. Процитовано 23 лютого 2010.