Кизилнура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кизилнура
Вершина Кизилнура на схематичній карті Ташкентської області
Вершина Кизилнура на схематичній карті Ташкентської області
Вершина Кизилнура на схематичній карті Ташкентської області

41/16/02/N/69/58/00/E
Країна  Узбекистан,  Російська імперія і  СРСР
Регіон Ташкентська область
Тип гора
Кизилнура. Карта розташування: Узбекистан
Кизилнура
Кизилнура
Кизилнура (Узбекистан)
Мапа

Кизилнура́ - одна з найвищих вершин (3267 м) у відрогах Чаткальського хребта західного Тянь-Шаня, розташована в центрі Ташкентської області Узбекистану на схід від Ташкента і на південно-південний захід від Великого Чимгана.

Опис[ред. | ред. код]

Вид на гору Кизилнура з боку Паркентсая

Розташована на межі Чаткальського державного біосферного заповідника, що займає південно-західні схили цієї гірської вершини. На вершині встановлено тріангуляційний знак.

Назва вершини можливо походить від тюркських слів "кизил" - червоний і "нур" - промінь. Гірську вершину складають червоні породи гранітоїдного складу, чому в променях вечірнього сонця, особливо в другій половині літа - початку осені, коли на вершині практично не залишається снігу, Кизилнура виділяється яскраво червоним особняком серед вершин і хребтів, що її оточують.

Кизилнура - двоголова гора, справжня вершина висотою 3289 метрів знаходиться за 2-3 кілометри від гори, яку прийнято вважати Кизилнурою. Добре відомий профіль гори роблять Кизилнуру однією з двох (поряд з Великим Чимганом) вершин, найчастіше спостерігаються з території Ташкента (напрямок на схід). З відрогів Кизилнури беруть свій початок річки Паркентсай, Каїнсай, Башкизилсай та деякі притоки Аксакатасая (Кашкасу, Чиріксай).

Туризм[ред. | ред. код]

Вид на вершину Кизилнури з хребта Сюрената

Через вершину Кизилнури проходять туристичні стежки. Найзручнішим маршрутом для сходження є шлях з боку зони відпочинку Кумишкан через гору Хавля (лівим схилом долини Паркентсая). До кордону Чаткальського заповідника (приблизно 2600 метрів над рівнем моря) проходить широка скотогонна стежка з малим градієнтом підйому. Далі шлях продовжується стежкою та бездоріжжям по межі заповідника. Іншим варіантом маршруту є шлях через хребет Учташ (правим схилом долини Паркентсая), на якому стежок менше. Цікавий у туристичному плані траверс вершин Кизилнура-Реваш із наступним виходом у Янгіабад та Кизилнура-Каракуш за кордоном заповідника.