Кирило Прокоп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кирило Прокоп
Народився 8 березня 1883(1883-03-08)
Помер невідомо
Країна  Перша Чехословацька Республіка
Діяльність політик
Знання мов українська
Посада член парламенту[d]
Партія Республіканська партія землеробського та дрібноселянського населенняd

Кирило Прокоп (8 березня 1883, Крива[1] — ???) — чехословацький політик русинського походження, міжвоєнний депутат Національних зборів від Трудової партії, згодом від Республіканської партії хліборобських і дрібних селян (аграріїв) Підкарпатської Русі.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1913 році був засуджений під час Мармарош-Сигітського процесу, де судили русинів, які перейшли з греко-католиків у православні[2].

1919 року разом з делегацією русинів їздив до Томаша Масарика просити про приєднання Підкарпатської Русі до Чехословаччини[2].

Після парламентських виборів 1925 року став депутатом Національних зборів. Проте він отримав місце в парламенті лише в 1928 році як заміна після відставки депутата Андрія Ґаґатка (головного діяча Прикарпатської трудової партії дрібних селян і безземельних робітників (так званої трудової партії), яка співпрацювала з Чехословацькою народною Соціалістичною партією[3] протягом більшої частини 1920-х років). Прокоп приєднався як незалежний член парламенту, а з 1929 року був господарем у клубі Чехословацької націонал-соціалістичної партії. Він захистив мандат на наступних виборах, тобто на парламентських виборах 1929 року. Цього разу вже балотувався від аграріїв.[4][5]

За даними 1930 р. за фахом — хлібороб з Криви.[6][7]

Після приходу радянської влади був засуджений, оскільки свого часу він разом з делегацією русинів їздив до Томаша Масарика просити про приєднання Підкарпатської Русі до Чехословаччини і був членом чехословацького парламенту.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kulturní Adresář ČSR.: Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic, Svazek 1 (česky) . Nakladatelství J. Zeibrdlich. с. 360.
  2. а б PERSHIJ-DEV (9 квітня 2021). Голос, що затих навіки: минув рік з дня смерті закарпатської співачки Ольги Прокоп. pershij.com.ua (укр.). Процитовано 29 липня 2023.
  3. kol. aut.: Politické strany, 1861-1938 (česky) . Doplněk. с. 959. ISBN 80-7239-178-X.
  4. Kiril Prokop (česky) . Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
  5. jmenný rejstřík (česky) . Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
  6. 45. schůze, přípis volebního soudu (česky) . Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
  7. Перестало битися серце Ольги Прокоп. Добило сердце Ольгы Прокоп. MUKACHEVO.NET (укр.). Процитовано 29 липня 2023.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]