Класифікація Анн-Арбор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Класифікація Анн-Арбор — це система класифікації стадій розвитку лімфом, як для ходжкінських лімфом (стара назва - хвороба Ходжкіна), так і для неходжкінських лімфом (скорочено - НХЛ). Спочатку вона була розроблена для ходжкінських лімфом, але має деяке застосування для НХЛ. Класифікація виконує приблизно ту ж функцію, що й визначення стадії TNM для солідних пухлин.

Стадія залежить як від місця розташування злоякісної тканини (що визначається, наприклад, при біопсії, комп’ютерній томографії, скануванні з галієм та, все частіше, позитронно-емісійної томографії), так і від системних симптомів, спричинених лімфомою («симптоми B»: нічна пітливість, втрата ваги >10% або гарячка ).

Загальний принцип[ред. | ред. код]

Основою визначення стадії хвороби є локалізація пухлини: 

  • Стадія I вказує на те, що пухлина локалізується в одній ділянці, як правило, в одному лімфовузлі та прилеглій зоні. Ця стадія часто не має симптоматики.
  • Стадія II вказує на те, що пухлина локалізується в двох окремих ділянках, уражає лімфатичний вузол або лімфатичний орган та другу ділянку, і що обидві уражені діляники розташовані по один бік діафрагми (над або під нею).
  • Стадія ІІІ вказує на те, що рак поширився на обидві сторони діафрагми, включаючи один орган або ділянку поблизу лімфатичних вузлів або селезінки.
  • Стадія IV вказує на дифузне або поширене ураження одного або кількох екстралімфатичних органів, включаючи будь-яке ураження печінки, кісткового мозку або вузлове ураження легень.

Модифікатори[ред. | ред. код]

До деяких стадій можуть додаватись літери: 

  • A або B: відсутність загальних симптомів позначається додаванням до стадії літери «A»; наявність позначається додаванням «В».
  • S: використовується, якщо хвороба поширилася на селезінку (spleen).
  • E: використовується, якщо захворювання є «екстранодальним» (не в лімфатичних вузлах) або поширилося з лімфатичних вузлів на прилеглі тканини.
  • X: використовується, якщо найбільше вогнище пухлини >10 см ("об'ємна хвороба [bulky disease]"), або середостіння ширше ⅓ грудної клітки на рентгенограмі органів грудної клітки.

Тип класифікації[ред. | ред. код]

Характер класифікації (іноді) виражається як:

  • CS: клінічна стадія, встановлена за результатами огляду лікаря і аналізів.
  • PS: патоморфологічна стадія, встановлена шляхом діагностичної лапаротомії (операція, що виконується через розріз черевної стінки) зі спленектомією (хірургічне видалення селезінки). Примітка: діагностична лапаротомія перестала бути рутинною для визначення стадії лімфоми.

Обмеження[ред. | ред. код]

Класифікація не враховує ступінь (біологічну поведінку) пухлинної тканини. Прогностичне значення "об’ємної хвороби" та деяких інших модифікаторів було визначено на конференції у Котсуолді.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Класифікація Анн-Арбор названа на честь міста Анн-Арбор, штат Мічиган, де в 1971 році відбулася конференція Комітету з класифікації стадій хвороби Ходжкіна;[2] у ній брали участь експерти зі Сполучених Штатів, Великобританії, Німеччини та Франції, і на ній відбулася заміна старої класифікації (Rye classification) 1965 року.[3] Котсуолдська модифікація з'явилася після конференції в 1988 році в британському Котсуолдсі . [4]

Посилання[ред. | ред. код]

 

  1. Lister TA, Crowther D, Sutcliffe SB та ін. (November 1989). Report of a committee convened to discuss the evaluation and staging of patients with Hodgkin's disease: Cotswolds meeting. J. Clin. Oncol. 7 (11): 1630—6. doi:10.1200/JCO.1989.7.11.1630. PMID 2809679.
  2. Carbone PP, Kaplan HS, Musshoff K, Smithers DW, Tubiana M (November 1971). Report of the Committee on Hodgkin's Disease Staging Classification. Cancer Res. 31 (11): 1860—1. PMID 5121694. Архів оригіналу за 23 Лютого 2013. Процитовано 23 Листопада 2021.
  3. Rosenberg SA. Report of the committee on the staging of Hodgkin’s disease. Cancer Res. 1966;26:1310.
  4. Mauch, Peter; James Armitage; Volker Diehl; Richard Hoppe; Laurence Weiss (1999). Hodgkin's Disease. Lippincott Williams & Wilkins. с. 223–228. ISBN 978-0-7817-1502-7.