Клеменція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стародавня статуя Клеменції в музеї К'ярамонті

У римській міфології Клеменція - богиня милосердя, поблажливості, прощення, покаяння, спокутування, відпущення, виправдання і спасіння . [1]

ЇЇ описували як знамениту чесноту Юлія Цезаря, який прославився своїм терпінням, особливо після громадянської війни Цезаря з Помпеєм у 49 році до н. е. У 44 р. до н.е. сенат Стародавнього Риму присвятив їй храм, можливо, за ініціативою Цезаря, оскільки Цезар прагнув продемонструвати, що він володіє цією чеснотою.

У листі до свого друга Аттика, Цицерон обговорює милосердя Цезаря: «Ви скажете, що вони налякані. Смію сказати, що так, але я певний, що вони більше бояться Помпея, ніж Цезаря. Вони в захваті від його милосердя і бояться чужого гніву».

Про культ Клеменції не так багато інформації; здавалося б, що вона була лише абстракцією певної чесноти, тієї, яку шанували разом із Цезарем та Римською державою . Милосердя вважалася хорошою рисою лідера. Clementia - це також латинське слово, що означає «людяність» або «терплячість». Це антонім до saevitia ("дикість" і "кровопролиття"). Тим не менш, вона була римським аналогом Елеоси (не плутати з Сотерією ), грецької богині милосердя і прощення, яка мала святиню в Афінах .

У традиційних образах її зображають з гілкою (можливо, гілкою оливкового дерева ) і скіпетром та вона може спиратися на колону.

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Michael Jordan (1 січня 2009). Dictionary of Gods and Goddesses. Infobase Publishing. с. 67. ISBN 978-1-4381-0985-5. Архів оригіналу за 25 січня 2020. Процитовано 23 травня 2022.

зовнішні посилання[ред. | ред. код]