Клеротеріон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Клеротеріон (грец. κληρωτήριον) - це пристрій жеребкування, що використовувався в афінському полісі в період демократії для відбору громадян у буле, на більшість державних посад, в номотети та присяжні засідателі.

За конструкцією виглядав як мармурова брила каменю з отворами в передній частині, що відповідають розміру значка судді. Позаду конструкції була висока вертикальна труба, в яку вставляли чорні та білі бронзові кубики. Один кубик відповідав п'ятьом іменним бейджам кандидатів у судді.

Застосування[ред. | ред. код]

Клеротеріоном керували люди, які вставляли жетони спереду в отвори, і архонти, які витягували кубики ззаду. Вкладники були обрані за жеребом, щоб уникнути зловживань, які могли б статися, якби одна і та сама людина постійно вставляла бейджі.

Кожен інсертер відповідав за одну колонку отворів, у які, починаючи згори, він вставляв значки з довіреної його турбот коробки. Кубики, вставлені в пробірку, виймалися з дна. Якщо кубик був білим, то суддями ставали володарі перших п'яти жетонів згори. Потім глашатай називав їхні імена, а викликані діставали з другої урни жолудь з літерою трибуналу, до якого належала людина, після чого архонт кидав вийняту з рамки дощечку в ящик з літерою намальованого трибуналу. Якщо ж випадала чорна кістка, кандидати в судді отримували назад свої значки та вирушали додому. З розіграшем останнього білого кубика, який означав, що необхідної кількості суддів від конкретної філи досягнуто, процедура добігла кінця. Коли всі філи завершили жеребкування, список суддів на цей день було закрито, а ящики з іменами суддів, які брали участь у жеребкуванні, були доставлені швейцарами до відповідних трибун.

Використання клеротеріону уможливило справедливий, випадковий вибір суддів для кожного дикастерію.

Історія[ред. | ред. код]

До 403 до н. е. суди публікували розклад та кількість дикастів необхідних на день. Громадяни, які бажають стати дикастами, вишиковувалися в чергу біля входу до суду на початку судового дня. Спочатку процедура була заснована на принципі "перший прийшов – перший подав". Починаючи з 403 року до н.е., афінське судочинство зазнало ряду реформ, і з 370 року до н.е. у ньому стали використовувати клеротеріон.

Література[ред. | ред. код]

Аристотель "Політична система Афін" (російською)