Клініка (кіноальманах)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клініка
рос. Клиника
Жанр драма
Режисери Дмитро Шинкаренко
Климентій Чимідов
Сергій Глущенко
Сценаристи Валентин Єжов
Валентин Черних
Рашид Маликов
Сергій Глущенко
У головних
ролях
Юрій Назаров
Раїса Рязанова
Оператор Валентин Швецов
Віктор Шестоперов
Ігор Клебанов
Композитор Володимир Кондрусевич
Микола Корндорф
Художник Олександр Чертович
Саїд Меняльщиков
Віктор Сафронов
Кінокомпанія Кіностудія ім. М. Горького
«Мосфільм»
«Білорусьфільм»
Тривалість 77 хв.
Країна СРСР СРСР
Рік 1984
IMDb ID 0298956

«Клініка» — радянський кіноальманах з трьох новел 1984 року, знятий режисерами Дмитром Шинкаренком, Климентієм Чимідовим і Сергієм Глущенком на кіностудіях «Мосфільм», «Білорусьфільм» та Кіностудії ім. М. Горького.

Сюжет[ред. | ред. код]

«Консультант з епохи»[ред. | ред. код]

Колишнього шофера Раднаркому Кириллова запросили на зйомки фільму про 1930-ті роки. Герой, початок шоферської кар'єри якого припадав саме на цей час, погодився, хоча чудово розумів, що його запрошено через стареньку «емку», на якій їздить досі і яку навряд чи зможе вести хтось інший.

«Господар»[ред. | ред. код]

Тракторист Тарасов, який гостро переживає за колгоспну справу, ночами роз'їжджає полями, вантажить у причіп гниючу солому і відвозить її на покинутий громадський молодняк. Нічні турботи тракториста не подобаються голові колгоспу — і він починає підозрювати Тарасова у розкраданні колгоспної соломи.

«Клініка»[ред. | ред. код]

Хірург Соколов, побоюючись за життя хворого, пропонує свої послуги Олені Валовій, протеже завідувача лікарні, яка готується до захисту дисертації. Внаслідок невдалої операції пацієнт вмирає. Але Валова має намір продовжувати хірургічну кар'єру і просить Соколова підписати висновок про те, що смерть настала нібито через серцеву недостатність. Проте герой висновку не підписує.

1987 року на кіностудії «Узбекфільм» поставлено повнометражний фільм з такою ж назвою («Клініка», режисер та автор сценарію — Р.Маліков), аналогічним сюжетом, але з національними колоритом і персонажами: Валієвою та Сабітовим[1].

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Клиника (киноальманах) (1984, 1987), процитовано 16 вересня 2023

Посилання[ред. | ред. код]