Ковальчук Борис Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ковальчук Борис Іванович
Народився 5 листопада 1937(1937-11-05)
Городок
Помер 27 липня 2011(2011-07-27) (73 роки)
Київ
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність педагог
Alma mater Львівський політехнічний інститут
Заклад Інститут проблем міцності АН УРСР
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор технічних наук
Науковий керівник Соколов Іван Георгійович
Відомий завдяки: дослідження механіки деформівного твердого тіла
Нагороди Державна премія України в галузі науки і техніки Заслужений діяч науки і техніки України

Бори́с Іва́нович Ковальчу́к (* 5 листопада 1937, Городок (тоді Кам'янець-Подільська область — † 24 липня 2011, Київ) — український вчений-механік, знавець міцності матеріалів і конструкцій, 1970 — кандидат, 1983 — доктор технічних наук, 1990 — професор, 1997 — лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, 2001 — заслужений діяч науки і техніки України.

Короткий життєпис[ред. | ред. код]

1960 року закінчив механічний факультет Львівського політехнічного інституту за спеціальністю «Технологія машинобудування».

У 1960—1966 роках працював інженером-конструктором на Київському заводі верстатів-автоматів ім. М.Горького.

У 1966 році перейшов до праці в Академію Наук УРСР: аспірант, молодший, старшій науковий співробітник. З 1984 року по 1987 — завідувач лабораторії пластичності Інституту проблем міцності АН УРСР.

З 1987 року працював в Київському політехнічному інституті штатним професором кафедри динаміки, міцності машин та опору матеріалів.

1988 року увійшов до складу редакційної колегії міжнародного науково-технічного журналу «Проблеми міцності».

У своїй науковій діяльності приділяв увагу:

  • розвитку експериментальних методів механіки деформівного твердого тіла,
  • дослідженням процесів деформування і руйнування матеріалу за складного напруженого стану в широкому діапазоні температур,
  • розробці математичних моделей пластичного деформування і критеріїв граничного стану конструкційних матеріалів різних класів.

В 1998—2004 роках входив до складу експертної ради ВАК України — з машинознавства та загального машинобудування.

За його участі в Інституті проблем міцності НАН України ім. Г. С. Писаренка створено цінне експериментальне обладнання — з автоматизованими системами керування та обробки експериментальних результатів. Використовується для визначення механічних характеристик матеріалів та оболонкових елементів конструкцій — при складних умовах термомеханічного навантаження, таких як: нормальні, низькі та підвищені температури.

Є автором більше 200 наукових публікацій, з них 6 монографій, підручників і довідників, співавтор збірника задач з опору матеріалів — 2008.

Зареєстровано 5 винаходів, кілька методичних рекомендації — рівня стандартів тодішнього СРСР, та державних стандартів України.

Як педагог викладав спеціальності «динаміка і міцність машин», «опір матеріалів», «деталі машин».

Був членом державної екзаменаційної комісії по захисту бакалаврських робіт та магістерських дисертацій зі спеціальності «динаміка та міцність машин», також з 2004 року- членом комісій Київського політехнічного інституту — з прийому кандидатських екзаменів зі спеціальності «механіка деформівного твердого тіла», у складі Наукової ради «Механіка деформівного твердого тіла» при Відділенні механіки НАН України, також — Національного комітету України з теоретичної і прикладної механіки.

Як педагог підготував та консультував захист 5 кандидатів та 2 докторів наук.

Лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки -«за цикл праць зі створення новітніх методів оцінки міцності та довговічності елементів конструкцій сучасної техніки і розробці на їх основі нормативних документів».

1987 року у видавництві «Наукова думка» вийшла праця «Механіка негнучкого деформування матеріалів та елементів конструкцій» — у співавторстві з Лебедєвим Анатолієм Олексійовичем та Уманським Сергієм Емануїловичем.

Джерела[ред. | ред. код]